Krem czekoladowo-waniliowy

m7
Krem czekoladowo-waniliowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis na słodkie co nie co.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

170 mleko uht 3,2%

3 szczyp. aromat rumowy

3 szczyp. aromat waniliowy

4 szt. bezy

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. cukier waniliowy

4 szt. mięta

1 łyżka płatki migdałowe

5 dag. czekolada gorzka

5 dag. czekolada biała

2 dag. mąka kukurydziana

Przygotowanie


Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką kukurydzianą.

Cały czas mieszając, wlać do masy gorące mleko.

Gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje.

Obie czekolady zetrzeć na tarce.

Do jednej połowy kremu dodać gorzką czekoladę i 2-3 krople aromatu rumowego, a do drugiej białą czekoladę i 2-3 krople aromatu waniliowego.

Pucharki napełnić jasnym i ciemnym kremem.

Ostudzić, udekorować bezami i ziołami.

Przepis można dowolnie zmieniać i dodawać ulubione owoce czy bakalie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

561

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły