Krem czekoladowo-waniliowy
m7
Przepis na słodkie co nie co.
0
0 / 0
Przepis na słodkie co nie co.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
170 mleko uht 3,2%
3 szczyp. aromat rumowy
3 szczyp. aromat waniliowy
4 szt. bezy
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. cukier waniliowy
4 szt. mięta
1 łyżka płatki migdałowe
5 dag. czekolada gorzka
5 dag. czekolada biała
2 dag. mąka kukurydziana
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką kukurydzianą.
Cały czas mieszając, wlać do masy gorące mleko.
Gotować na małym ogniu nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje.
Obie czekolady zetrzeć na tarce.
Do jednej połowy kremu dodać gorzką czekoladę i 2-3 krople aromatu rumowego, a do drugiej białą czekoladę i 2-3 krople aromatu waniliowego.
Pucharki napełnić jasnym i ciemnym kremem.
Ostudzić, udekorować bezami i ziołami.
Przepis można dowolnie zmieniać i dodawać ulubione owoce czy bakalie.