Krem brokułowy z krakersem z sera cheddar i sezamu

EkspertOdKuchni

Krem brokułowy z krakersem z sera cheddar i sezamu to idealna propozycja na elegancki lunch, lekki obiad lub efektowną przystawkę. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku. Połączenie łagodnego, warzywnego kremu z wyrazistym, chrupiącym krakersem z pewnością zasmakuje zarówno fanom klasyki, jak i tym, którzy szukają ciekawych, nowoczesnych połączeń. Gotowa zupa nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem — doskonale zaprezentuje się na stole podczas wyjątkowych okazji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Krem brokułowy z krakersem z sera cheddar i sezamu to idealna propozycja na elegancki lunch, lekki obiad lub efektowną przystawkę. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku. Połączenie łagodnego, warzywnego kremu z wyrazistym, chrupiącym krakersem z pewnością zasmakuje zarówno fanom klasyki, jak i tym, którzy szukają ciekawych, nowoczesnych połączeń. Gotowa zupa nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem — doskonale zaprezentuje się na stole podczas wyjątkowych okazji.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. brokuł
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
70 g szpinak świeży
1 l bulion warzywny
60 ml śmietana 30%
1 szt. ziemniak
100 g ser cheddar
2 łyżka sezam
0.50 łyżecz. płatki chili
0.50 łyżecz. mak
1 łyżka masło
Przygotowanie
Cebulę pokrój w pióra, a czosnek w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzej łyżkę masła, przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż jeszcze przez chwilę.
Wlej bulion, dopraw pieprzem i solą.
Dodaj brokuła podzielonego na różyczki i gotuj przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj szpinak i śmietankę, gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki, jednolity krem.
Na suchą patelnię wysyp połowę startego cheddaru. Posyp z wierzchu sezamem, makiem i płatkami chilli. Smaż na średnim ogniu, aż ser zacznie się karmelizować.
Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Odstaw na bok. Powtórz czynność i usmaż drugiego krakersa.
Krem przelej do miseczki i podawaj z chrupiącym krakersem z cheddaru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.