Krem brokułowy z krakersem z sera cheddar i sezamu

EkspertOdKuchni
Krem brokułowy z krakersem z sera cheddar i sezamu

1

0 / 0

Krem brokułowy z krakersem z sera cheddar i sezamu to idealna propozycja na elegancki lunch, lekki obiad lub efektowną przystawkę. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku. Połączenie łagodnego, warzywnego kremu z wyrazistym, chrupiącym krakersem z pewnością zasmakuje zarówno fanom klasyki, jak i tym, którzy szukają ciekawych, nowoczesnych połączeń. Gotowa zupa nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem — doskonale zaprezentuje się na stole podczas wyjątkowych okazji.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. brokuł

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula

70 g szpinak świeży

1 l bulion warzywny

60 ml śmietana 30%

1 szt. ziemniak

100 g ser cheddar

2 łyżka sezam

0.50 łyżecz. płatki chili

0.50 łyżecz. mak

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Cebulę pokrój w pióra, a czosnek w cienkie plasterki.

2

W garnku rozgrzej łyżkę masła, przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż jeszcze przez chwilę.

3

Wlej bulion, dopraw pieprzem i solą.

4

Dodaj brokuła podzielonego na różyczki i gotuj przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

5

Dodaj szpinak i śmietankę, gotuj jeszcze przez 2 minuty.

6

Zupę dokładnie zmiksuj blenderem na gładki, jednolity krem.

7

Na suchą patelnię wysyp połowę startego cheddaru. Posyp z wierzchu sezamem, makiem i płatkami chilli. Smaż na średnim ogniu, aż ser zacznie się karmelizować.

8

Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Odstaw na bok. Powtórz czynność i usmaż drugiego krakersa.

9

Krem przelej do miseczki i podawaj z chrupiącym krakersem z cheddaru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły