Krem a'la francuska zupa cebulowa

EkspertOdKuchni
Krem a'la francuska zupa cebulowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Krem à la francuska zupa cebulowa to elegancka wersja klasycznej francuskiej zupy cebulowej – w formie gładkiego, aksamitnego kremu. Ma intensywny, lekko słodkawy smak karmelizowanej cebuli, podbity nutą masła i jasnej pasty miso, która dodaje głębi jak w najlepszej paryskiej restauracji. Całość dopełnia delikatna śmietanka i chrupiąca grzanka z mozzarellą, która świetnie kontrastuje z kremową konsystencją zupy.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g cebula biała

25 g masło

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

1 łyżecz. pasta miso jasna

500 ml bulion

80 ml śmietanka 36%

1 szt. ciabatta

40 g mozzarella wiórki

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


Cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra.

Rozgrzej masło i smaż cebulę na średnim ogniu, aż mocno się skarmelizuje i nabierze brązowego koloru (ok. 15–20 min).

Dopraw solą, pieprzem i dodaj pastę miso – wymieszaj.

Zalej bulionem i gotuj 10 min.

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

Ubij śmietankę na sztywną masę.

Przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki.

Dwie kromki ciabatty skrop oliwą i posyp tartą mozzarellą. Zapiecz 5–8 min w 200°C (aż ser się roztopi i lekko zarumieni).

Po wyjęciu posyp posiekaną dymką.

Gorący krem cebulowy wlej do miseczek. Zrób dekoracyjny zygzak z ubitej śmietany na powierzchni. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj z gorącą, serową grzanką obok.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły