Example thumb
0

Składniki

3 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1.5 Szklanki
cukier puder
4 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Sztuka
białko jaja kurzego
50 Dekagramów
Migdały mielone
50 Dekagramów
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wymieszaj w misce zmielone migdały , cukier oraz proszek do pieczenia .
  2. Mieszankę podziel na 4 równe części.
  3. Do każdej dodaj po 1 białku i starannie wyrób elastyczne ciasto .
  4. Dłonie oprósz mąką i z otrzymanych porcji ciasta uformuj wałeczki .
  5. Powinny być tej samej grubości ale różnej wielkości - od najdłuższego , który będzie na samym spodzie po najkrótszy stanowiący czubek ciasteczkowej wieży .
  6. W każdym wałeczku dokładnie zlep końcówki , formując zgrabny krążek .
  7. Krążki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do pieczenia .
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut , a następnie wystudź .
  9. Przygotuj lukier .
  10. Białko utrzyj stopniowo dodając cukier , by nie było grudek .
  11. Powinien być gęsty .
  12. Z papieru do pieczenia zrób rożek , odetnij końcówkę i włóż lukier .
  13. Spód największego ciasteczka polukruj i połóż na talerz .
  14. Wierzch również polej lukrem i przykryj następnym , trochę większym ciasteczkiem .
  15. Postępuj tak z każdym kolejnym , układając je jedni na drugim .

Opis

Przepis pochodzi z Norwegii .

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!