Kransekake

m7
Kransekake

0

0 / 0

Przepis pochodzi z Norwegii .

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 łyżeczka proszek do pieczenia

1.50 szkl. cukier puder

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. białko jaja kurzego

50 dek. migdały mielone

50 dek. cukier puder

Przygotowanie


1

Wymieszaj w misce zmielone migdały , cukier oraz proszek do pieczenia .

2

Mieszankę podziel na 4 równe części.

3

Do każdej dodaj po 1 białku i starannie wyrób elastyczne ciasto .

4

Dłonie oprósz mąką i z otrzymanych porcji ciasta uformuj wałeczki .

5

Powinny być tej samej grubości ale różnej wielkości - od najdłuższego , który będzie na samym spodzie po najkrótszy stanowiący czubek ciasteczkowej wieży .

6

W każdym wałeczku dokładnie zlep końcówki , formując zgrabny krążek .

7

Krążki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do pieczenia .

8

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut , a następnie wystudź .

9

Przygotuj lukier .

10

Białko utrzyj stopniowo dodając cukier , by nie było grudek .

11

Powinien być gęsty .

12

Z papieru do pieczenia zrób rożek , odetnij końcówkę i włóż lukier .

13

Spód największego ciasteczka polukruj i połóż na talerz .

14

Wierzch również polej lukrem i przykryj następnym , trochę większym ciasteczkiem .

15

Postępuj tak z każdym kolejnym , układając je jedni na drugim .

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły