Kransekake
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kransekake](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976641676.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis pochodzi z Norwegii .
0
0 / 0
Przepis pochodzi z Norwegii .
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 szkl. cukier puder
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. białko jaja kurzego
50 dag. migdały mielone
50 dag. cukier puder
Przygotowanie
Wymieszaj w misce zmielone migdały , cukier oraz proszek do pieczenia .
Mieszankę podziel na 4 równe części.
Do każdej dodaj po 1 białku i starannie wyrób elastyczne ciasto .
Dłonie oprósz mąką i z otrzymanych porcji ciasta uformuj wałeczki .
Powinny być tej samej grubości ale różnej wielkości - od najdłuższego , który będzie na samym spodzie po najkrótszy stanowiący czubek ciasteczkowej wieży .
W każdym wałeczku dokładnie zlep końcówki , formując zgrabny krążek .
Krążki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do pieczenia .
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut , a następnie wystudź .
Przygotuj lukier .
Białko utrzyj stopniowo dodając cukier , by nie było grudek .
Powinien być gęsty .
Z papieru do pieczenia zrób rożek , odetnij końcówkę i włóż lukier .
Spód największego ciasteczka polukruj i połóż na talerz .
Wierzch również polej lukrem i przykryj następnym , trochę większym ciasteczkiem .
Postępuj tak z każdym kolejnym , układając je jedni na drugim .