Krakus z Fantazją.

zs1_nka
Krakus z Fantazją.

0

0 / 0

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 opak. szynka eksportowa

1 puszka groszek zielony konserwowy

35 dag. marchew

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula czerwona

20 dag. ser żółty

1 pęcz. koperek

5 szt. ogórki konserwowe krakus

5 łyżka keczup

3 łyżka ocet winny

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Ugotuj jajka oraz marchewkę.

2

Cebulę pokrój w kostkę. Do 50 ml wody dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, wymieszaj i zalej pokrojoną cebulę. Odstaw na około 20 minut.

3

Wystudzoną ugotowaną marchewkę, jaja oraz ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój szynkę i ogórki w kostkę. Posiekaj koperek

4

Na dno tortownicy (22cm) ułóż połowę sera żółtego , 2/3 startej marchewki wyłóż na ser, wyrównaj powierzchnię i posmaruj cienką warstwą majonezu.

5

Wyłóż warstwę groszku konserwowego, rozłóż pokrojone ogórki, wyrównaj posmaruj majonezem

6

Warstwa jajek + warstwa majonezu

7

Warstwa szynki, oraz odsączona z zalewy cebula + warstwa keczupu

8

Druga połowa żółtego sera + warstwa majonezu

9

Z pozostałej marchewki ułóż okrąg. Wewnątrz zrób zielony okrąg z koperku. W środku zrób dowolny motyw dekoracyjny. W końcu to fantazja.

10

Sałatkę schłodź w lodówce 2-3 godz.

11

Aby sałatka nie była za tłusta warstwy majonezu muszą być bardzo cieniutkie- tylko tyle żeby kolejne warstwy się ze sobą skleiły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły