Krakus z Fantazją.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
zs1_nka
![Krakus z Fantazją.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3437-1702057691816.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 opak. szynka eksportowa
1 puszka groszek zielony konserwowy
35 dag. marchew
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula czerwona
20 dag. ser żółty
1 pęcz. koperek
5 szt. ogórki konserwowe krakus
5 łyżka keczup
3 łyżka ocet winny
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Ugotuj jajka oraz marchewkę.
Cebulę pokrój w kostkę. Do 50 ml wody dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru, wymieszaj i zalej pokrojoną cebulę. Odstaw na około 20 minut.
Wystudzoną ugotowaną marchewkę, jaja oraz ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój szynkę i ogórki w kostkę. Posiekaj koperek
Na dno tortownicy (22cm) ułóż połowę sera żółtego , 2/3 startej marchewki wyłóż na ser, wyrównaj powierzchnię i posmaruj cienką warstwą majonezu.
Wyłóż warstwę groszku konserwowego, rozłóż pokrojone ogórki, wyrównaj posmaruj majonezem
Warstwa jajek + warstwa majonezu
Warstwa szynki, oraz odsączona z zalewy cebula + warstwa keczupu
Druga połowa żółtego sera + warstwa majonezu
Z pozostałej marchewki ułóż okrąg. Wewnątrz zrób zielony okrąg z koperku. W środku zrób dowolny motyw dekoracyjny. W końcu to fantazja.
Sałatkę schłodź w lodówce 2-3 godz.
Aby sałatka nie była za tłusta warstwy majonezu muszą być bardzo cieniutkie- tylko tyle żeby kolejne warstwy się ze sobą skleiły.