Krajanka - słodkie domowe wafelki
m7
Mając podstawową wiedzę, jak się robi krajankę, można wymyślać warianty w nieskończoność...
0
0 / 0
Mając podstawową wiedzę, jak się robi krajankę, można wymyślać warianty w nieskończoność...
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
70 g masło
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mleko w proszku
1 szt. wafle
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Mleko, masło i cukier gotujemy w garnku około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy kakao i mleko w proszku (małymi porcjami). Gotujemy około 2 minuty nadal mieszając. Ewentualnymi małymi grudkami nie trzeba się przejmować. Gotową Masę zostawiamy do przestygnięcia na około 10 minut.
Wafle przekładamy słodką masą, nakładając na stronę z większymi zagłębieniami. Gdy już nasz wafel jest gotowy, wkładamy go do reklamówki i obciążamy książkami na około 1 godzinę (dzięki temu warstwy ładnie się połączą).
Po tym czasie pozostaje mam już tylko krojenie... I krajanka gotowa!