Krajanka piernikowa
Kakao DecoMorreno
Krajanka piernikowa to prosty, ale efektowny deser, który zachwyci zarówno wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy lubią odrobinę słodyczy w świątecznym stylu. Aromatyczna, miękka i pełna korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty czy kubka gorącego mleka. To idealny wybór na rodzinne spotkania czy prezent dla bliskich – łatwa do przygotowania, długo zachowuje świeżość i smakuje każdemu, kto ceni domowe wypieki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krajanka piernikowa to prosty, ale efektowny deser, który zachwyci zarówno wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy lubią odrobinę słodyczy w świątecznym stylu. Aromatyczna, miękka i pełna korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty czy kubka gorącego mleka. To idealny wybór na rodzinne spotkania czy prezent dla bliskich – łatwa do przygotowania, długo zachowuje świeżość i smakuje każdemu, kto ceni domowe wypieki.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
200 ml mleko 3,2%
60 g masło
60 ml miód
30 g świeże drożdże
240 g cukier puder
550 g mąka pszenna
1 łyżecz. soda oczyszczona
3 łyżka kakao decomorreno
30 g przyprawa do piernika
0.50 łyżecz. sól
Lukier
250 g cukier puder
50 ml gorąca woda
Przygotowanie
W rondelku podgrzej mleko, masło i 40 g cukru pudru i miód, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw, aby masa lekko przestygła (powinna być ciepła, ale nie gorąca).
Dodaj pokruszone drożdże i odstaw na 15 minut, aż zaczną pracować.
W dużej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, sól i resztę cukru pudru.
Do suchych składników dodaj mieszankę drożdżową. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż będzie elastyczne i gładkie i uformuj w kulę.
Podziel ciasto na 4 równe części. Jedną z nich zostaw na blacie, a resztę owiń w folię, aby nie wyschła.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Pokrój na paski o szerokości 3 cm, a następnie w nieregularne kawałki.
Ułóż kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw krajankę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 6-7 minut. Uważaj, aby nie przetrzymać ciasta, żeby nie zrobiło się twarde.
W międzyczasie przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z gorącą wodą, aż powstanie gładka masa.
Jeszcze ciepłe kawałki ciasta polej lukrem, tak aby każdy był dokładnie pokryty.
Odłóż krajankę na papier do pieczenia, żeby lukier mógł zastygnąć.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.