Koziołki w piekiełku

m7
Koziołki w piekiełku

0

0 / 0

Koziołki w piekiełku to nic innego jak parówki w leczo. Danie doskonale rozgrzewa, jest dość pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam na zimowy obiad bądź kolację!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. chili

1 szcz. papryka czerwona słodka

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka bazylia

2 łyżeczka cukier

7 szt. pomidor

2 szt. papryka czerwona

2 szt. papryka żółta

1 szt. kabaczek

1 szt. ogórek

3 szt. cebula

2 szt. czosnek

2 łyżka olej

30 dek. parówki

Przygotowanie


1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, smażymy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, lekko rumienimy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do smażonej cebuli. Przekładamy wszystko do garnka. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

2

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Kabaczka i ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

3

Całość dusimy na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami.

4

Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy w poprzek na pół. Każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy, aż końce parówek zaczną wywijać się w różki. Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły