Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem

Łowicz
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem

1

0 / 0

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem to smaczna i sycąca przekąska, która może pełnić rolę dania głównego lub dodatku do obiadu. To świetna propozycja dla osób lubiących połączenie klasycznych smaków i doskonała alternatywa dla mięsnych kotletów.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g ziemniaki

200 g pieczarki

1 szt. czerwona cebula

1 szt. jajko

250 g mąka pszenna

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ziemniaków za pomocą praski (ewentualnie tłuczka) zrób puree.

2

Po ostudzeniu puree dodaj jedno jajko, szklankę mąki, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gdy ziemniaki się kleją do rąk, dosyp łyżkę mąki.

3

Pieczarki posiekaj, cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż pieczarki i cebulę na patelni, aż do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.

4

Puree ziemniaczane z mąką i jajkiem podziel na 4 równe kulki. Za pomocą dłoni rozpłaszcz je na płaskie kotlety. Na środek dodaj podsmażone pieczarki z cebulką. Zlep brzegi ku górze tak, żeby zakryć cały farsz. Formuj kotlety w okrągłym kształcie.

5

Smaż kotlety na średnim ogniu na złocisty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1450

kcal

Białka

49

gram

Węglowodany

277

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły