Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem
Łowicz
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem to smaczna i sycąca przekąska, która może pełnić rolę dania głównego lub dodatku do obiadu. To świetna propozycja dla osób lubiących połączenie klasycznych smaków i doskonała alternatywa dla mięsnych kotletów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1450
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
277
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem to smaczna i sycąca przekąska, która może pełnić rolę dania głównego lub dodatku do obiadu. To świetna propozycja dla osób lubiących połączenie klasycznych smaków i doskonała alternatywa dla mięsnych kotletów.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g ziemniaki
200 g pieczarki
1 szt. czerwona cebula
1 szt. jajko
250 g mąka pszenna
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ziemniaków za pomocą praski (ewentualnie tłuczka) zrób puree.
Po ostudzeniu puree dodaj jedno jajko, szklankę mąki, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gdy ziemniaki się kleją do rąk, dosyp łyżkę mąki.
Pieczarki posiekaj, cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż pieczarki i cebulę na patelni, aż do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku.
Puree ziemniaczane z mąką i jajkiem podziel na 4 równe kulki. Za pomocą dłoni rozpłaszcz je na płaskie kotlety. Na środek dodaj podsmażone pieczarki z cebulką. Zlep brzegi ku górze tak, żeby zakryć cały farsz. Formuj kotlety w okrągłym kształcie.
Smaż kotlety na średnim ogniu na złocisty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1450
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
277
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.