Kotlety z kalarepy z serem
kontakt_2
Kalarepa jest często niedocenianym warzywem, a tak naprawdę świetnie smakuje surowa jaki i przygotowana w formie ciepłej przekąski. Poza tym jest bardzo zdrowa!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
498
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalarepa jest często niedocenianym warzywem, a tak naprawdę świetnie smakuje surowa jaki i przygotowana w formie ciepłej przekąski. Poza tym jest bardzo zdrowa!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. kalarepa
1 łyżecz. słodka papryka
1 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
0.30 łyżecz. papryka wędzona
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. jajko
1 szkl. bułka tarta
60 g ser cheddar
0.25 szkl. olej rzepakowy
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Kalarepę obrać, pokroić w 5mm plastry. Osuszyć ręcznikiem papierowym, wymieszać w przyprawach, zamoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do zarumienienia.
Po przełożeniu na drugą stronę, posypać startym serem. Gotowe podawać z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
498
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.