Kotlety z cukinii w sosie serowym
EkspertOdKuchni
Kotlety z cukinii w sosie serowym to smaczne i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają prostego i aromatycznego posiłku. Kotlety z cukinii świetnie smakują w towarzystwie ryżu, kaszy gryczanej lub sałatki. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3565
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
354
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kotlety z cukinii w sosie serowym to smaczne i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają prostego i aromatycznego posiłku. Kotlety z cukinii świetnie smakują w towarzystwie ryżu, kaszy gryczanej lub sałatki. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g lubella mąka poznańska
2 szt. cukinia
100 g kasza manna
1 szt. jajko
125 śmietanka kremowa 30%
1 szt. ser lazur
100 g pieczarki
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry ok. 5 cm. Plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
W głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. Na dwóch talerzach wysypujemy mąkę i kasze mannę. Cukinię panierujemy, maczając w jajku, a następnie w obtaczamy ją w mące, ponownie w jajku i na koniec w kaszy manny.
Do rondelka wlewamy śmietankę 30%. Kroimy w kostkę ser lazur i wrzucamy do śmietanki. Podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Pieczarki kroimy na pół księżyce i smażymy na maśle do momentu, aż woda z nich odparowuje. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Panierowaną cukinię smażymy z obu stron na oliwie z oliwek na złocisty kolor.
Do głębokiego talerza wlewamy sos serowy, kładziemy usmażone kotlety z cukinii i posypujemy pieczarkami.
Kotlety z cukinii w sosie serowym można podać z kaszą gryczaną lub ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3565
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
354
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.