Kotlety z cukinii w sosie serowym
EkspertOdKuchni
Kotlety z cukinii w sosie serowym to smaczne i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają prostego i aromatycznego posiłku. Kotlety z cukinii świetnie smakują w towarzystwie ryżu, kaszy gryczanej lub sałatki. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kotlety z cukinii w sosie serowym to smaczne i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają prostego i aromatycznego posiłku. Kotlety z cukinii świetnie smakują w towarzystwie ryżu, kaszy gryczanej lub sałatki. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g lubella mąka poznańska
2 szt. cukinia
100 g kasza manna
1 szt. jajko
125 śmietanka kremowa 30%
1 szt. ser lazur
100 g pieczarki
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry ok. 5 cm. Plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
W głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. Na dwóch talerzach wysypujemy mąkę i kasze mannę. Cukinię panierujemy, maczając w jajku, a następnie w obtaczamy ją w mące, ponownie w jajku i na koniec w kaszy manny.
Do rondelka wlewamy śmietankę 30%. Kroimy w kostkę ser lazur i wrzucamy do śmietanki. Podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Pieczarki kroimy na pół księżyce i smażymy na maśle do momentu, aż woda z nich odparowuje. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Panierowaną cukinię smażymy z obu stron na oliwie z oliwek na złocisty kolor.
Do głębokiego talerza wlewamy sos serowy, kładziemy usmażone kotlety z cukinii i posypujemy pieczarkami.
Kotlety z cukinii w sosie serowym można podać z kaszą gryczaną lub ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.