Kotlety z cukinii w sosie serowym

EkspertOdKuchni
Kotlety z cukinii w sosie serowym

0

0 / 0

Kotlety z cukinii w sosie serowym to smaczne i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają prostego i aromatycznego posiłku. Kotlety z cukinii świetnie smakują w towarzystwie ryżu, kaszy gryczanej lub sałatki. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g lubella mąka poznańska

2 szt. cukinia

100 g kasza manna

1 szt. jajko

125 śmietanka kremowa 30%

1 szt. ser lazur

100 g pieczarki

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry ok. 5 cm. Plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

2

W głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz. Na dwóch talerzach wysypujemy mąkę i kasze mannę. Cukinię panierujemy, maczając w jajku, a następnie w obtaczamy ją w mące, ponownie w jajku i na koniec w kaszy manny.

3

Do rondelka wlewamy śmietankę 30%. Kroimy w kostkę ser lazur i wrzucamy do śmietanki. Podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści.

4

Pieczarki kroimy na pół księżyce i smażymy na maśle do momentu, aż woda z nich odparowuje. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

5

Panierowaną cukinię smażymy z obu stron na oliwie z oliwek na złocisty kolor.

6

Do głębokiego talerza wlewamy sos serowy, kładziemy usmażone kotlety z cukinii i posypujemy pieczarkami.

7

Kotlety z cukinii w sosie serowym można podać z kaszą gryczaną lub ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły