Kotlety z boczniaków
Krakus
Kotlety z boczniaków to doskonała dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z pewnością przypadną do gustu osobom pragnącym urozmaicić swoją dietę wegetariańską. Boczniaki są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków lub kaszy kuskus. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kotlety z boczniaków to doskonała dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z pewnością przypadną do gustu osobom pragnącym urozmaicić swoją dietę wegetariańską. Boczniaki są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków lub kaszy kuskus. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżka chrzan krakus
500 g boczniaki
1 szt. jajko
150 g bułka tarta
150 ml jogurt naturalny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Jogurt naturalny łączymy z chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem. Odstawiamy do lodówki.
Boczniaki dokładnie myjemy, oprószamy je solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy w misce.
Boczniaki przekładamy do roztrzepanego jajka i dokładnie mieszamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej.
Rozgrzewamy olej na patelni. Panierowane boczniaki smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Kotlety z boczniaków podajemy z sosem jogurtowo-chrzanowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
472
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.