Kotlety z boczniaków

Krakus
Kotlety z boczniaków

1

0 / 0

Kotlety z boczniaków to doskonała dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z pewnością przypadną do gustu osobom pragnącym urozmaicić swoją dietę wegetariańską. Boczniaki są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków lub kaszy kuskus. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżka chrzan krakus

500 g boczniaki

1 szt. jajko

150 g bułka tarta

150 ml jogurt naturalny

1 szcz. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Jogurt naturalny łączymy z chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem. Odstawiamy do lodówki.

2

Boczniaki dokładnie myjemy, oprószamy je solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy w misce.

3

Boczniaki przekładamy do roztrzepanego jajka i dokładnie mieszamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej.

4

Rozgrzewamy olej na patelni. Panierowane boczniaki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

5

Kotlety z boczniaków podajemy z sosem jogurtowo-chrzanowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły