Kotlety z boczniaków
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Kotlety z boczniaków](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706788634657.jpg&w=3840&q=75)
Kotlety z boczniaków to doskonała dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z pewnością przypadną do gustu osobom pragnącym urozmaicić swoją dietę wegetariańską. Boczniaki są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków lub kaszy kuskus. Smacznego!
1
0 / 0
Kotlety z boczniaków to doskonała dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z pewnością przypadną do gustu osobom pragnącym urozmaicić swoją dietę wegetariańską. Boczniaki są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz innych cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się na obiad w towarzystwie ziemniaków lub kaszy kuskus. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżka chrzan krakus
500 g boczniaki
1 szt. jajko
150 g bułka tarta
150 ml jogurt naturalny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Jogurt naturalny łączymy z chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem. Odstawiamy do lodówki.
Boczniaki dokładnie myjemy, oprószamy je solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy w misce.
Boczniaki przekładamy do roztrzepanego jajka i dokładnie mieszamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej.
Rozgrzewamy olej na patelni. Panierowane boczniaki smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Kotlety z boczniaków podajemy z sosem jogurtowo-chrzanowym.