Kotlety z bobu

EkspertOdKuchni
Kotlety z bobu

0

0 / 0

Kotlety z bobu to smaczne i zdrowe danie roślinne, które stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To świetne rozwiązanie dla wegetarian oraz osób poszukujących różnorodnych smaków i wartości odżywczych w swojej diecie. Kotlety z bobu sprawdzą się jako danie główne podawane na obiad lub kolację, ale również jako smaczny dodatek do sałatek, kanapek, czy dań z grilla. Bardzo dobrze pasują do gotowego dania w 2 minuty „Ryż z grillowanymi warzywami” od Łowicz. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g ugotowany i obrany bób

5 łyżka bułka tarta

1 szt. bułka tarta do panierowania

1 łyżeczka oliwa z oliwek extra virgin

2 łyżeczka sok z cytryny

1 łyżeczka tahini

1 łyżka przyprawa harrisa

0.50 pęcz. szczypiorek

200 g jogurt grecki

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Bób ugotuj w osolonej wodzie z łyżką cukru przez około 10-30 minut (w zależności od dojrzałości).

2

Ugotowany bób obierz z łupinek i odmierz 300 g.

3

W misce wymieszaj jajko i 4 łyżki bułki tartej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, harrisę, tahini, pieprz i sól.

4

Wsyp do miski obrany bób i lekko rozgnieć go widelcem. Całość wymieszaj z resztą składników.

5

Z przygotowanej masy formuj kotlety, a następnie obtocz je w jajku i bułce tartej.

6

Kotlety smaż przez chwilę na rozgrzanym oleju, aż do złocistego koloru z dwóch stron.

7

Usmażone kotlety serwuj z jogurtem grecki, a wierzch posyp harrisą i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły