Kotlety z bobu
EkspertOdKuchni
Kotlety z bobu to smaczne i zdrowe danie roślinne, które stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To świetne rozwiązanie dla wegetarian oraz osób poszukujących różnorodnych smaków i wartości odżywczych w swojej diecie. Kotlety z bobu sprawdzą się jako danie główne podawane na obiad lub kolację, ale również jako smaczny dodatek do sałatek, kanapek, czy dań z grilla. Bardzo dobrze pasują do gotowego dania w 2 minuty „Ryż z grillowanymi warzywami” od Łowicz. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kotlety z bobu to smaczne i zdrowe danie roślinne, które stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To świetne rozwiązanie dla wegetarian oraz osób poszukujących różnorodnych smaków i wartości odżywczych w swojej diecie. Kotlety z bobu sprawdzą się jako danie główne podawane na obiad lub kolację, ale również jako smaczny dodatek do sałatek, kanapek, czy dań z grilla. Bardzo dobrze pasują do gotowego dania w 2 minuty „Ryż z grillowanymi warzywami” od Łowicz. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g ugotowany i obrany bób
5 łyżka bułka tarta
2 szt. jajka kurze
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. bułka tarta do panierowania
1 łyżecz. oliwa z oliwek extra virgin
2 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. tahini
1 łyżka przyprawa harrisa
0.50 pęcz. szczypiorek
200 g jogurt grecki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Bób ugotuj w osolonej wodzie z łyżką cukru przez około 10-30 minut (w zależności od dojrzałości).
Ugotowany bób obierz z łupinek i odmierz 300 g.
W misce wymieszaj jajko i 4 łyżki bułki tartej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, harrisę, tahini, pieprz i sól.
Wsyp do miski obrany bób i lekko rozgnieć go widelcem. Całość wymieszaj z resztą składników.
Z przygotowanej masy formuj kotlety, a następnie obtocz je w jajku i bułce tartej.
Kotlety smaż przez chwilę na rozgrzanym oleju, aż do złocistego koloru z dwóch stron.
Usmażone kotlety serwuj z jogurtem grecki, a wierzch posyp harrisą i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
231
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.