Kotlety wieprzowe po bakońsku
m7
Smakowity schab po bakońsku pasuje na wykwintny obiad, bądź przyjęcie rodzinne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
327
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smakowity schab po bakońsku pasuje na wykwintny obiad, bądź przyjęcie rodzinne.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. papryka czerwona słodka
4 szczyp. sól
1 szt. boczek wędzony
5 szt. pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
1 łyżka smalec
2 łyżka mąka pszenna tortowa
60 dag. schab bez kości
0.50 szkl. śmietana
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. pomidor
Przygotowanie
Mięso pokroić na 4 kotlety, lekko rozbić, oprószyć solą i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Wyjąć kotlety i na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojony wędzony boczek oraz cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić, aż odparuje płyn.
Zdjąć rondel z ognia, wsypać łyżeczkę papryki, wlać bulion lub wodę (tak, by płyn zakrył mięso) i zagotować. Włożyć kotlety i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie, dodać pokrojoną paprykę oraz obrany pomidor i zagotować. Sos zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Nie mieszać potrawy, ale kilka razy potrząsnąć garnkiem. Wyjąć mięso, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać np. z ryżem lub kluskami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
327
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.