Kotlety wieprzowe po bakońsku

m7
Kotlety wieprzowe po bakońsku

0

0 / 0

Smakowity schab po bakońsku pasuje na wykwintny obiad, bądź przyjęcie rodzinne.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szcz. papryka czerwona słodka

4 szcz. sól

1 szt. boczek wędzony

5 szt. pieczarki

1 szt. cebula

1 szt. kostka rosołowa

1 łyżka smalec

2 łyżka mąka pszenna tortowa

60 dek. schab bez kości

0.50 szkl. śmietana

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Mięso pokroić na 4 kotlety, lekko rozbić, oprószyć solą i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.

2

Wyjąć kotlety i na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojony wędzony boczek oraz cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić, aż odparuje płyn.

3

Zdjąć rondel z ognia, wsypać łyżeczkę papryki, wlać bulion lub wodę (tak, by płyn zakrył mięso) i zagotować. Włożyć kotlety i dusić pod przykryciem na małym ogniu.

4

Kiedy mięso jest już miękkie, dodać pokrojoną paprykę oraz obrany pomidor i zagotować. Sos zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Nie mieszać potrawy, ale kilka razy potrząsnąć garnkiem. Wyjąć mięso, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać np. z ryżem lub kluskami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły