Kotlety wieprzowe po bakońsku
m7
Smakowity schab po bakońsku pasuje na wykwintny obiad, bądź przyjęcie rodzinne.
0
0 / 0
Smakowity schab po bakońsku pasuje na wykwintny obiad, bądź przyjęcie rodzinne.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. papryka czerwona słodka
4 szczyp. sól
1 szt. boczek wędzony
5 szt. pieczarki
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
1 łyżka smalec
2 łyżka mąka pszenna tortowa
60 dag. schab bez kości
0.50 szkl. śmietana
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. pomidor
Przygotowanie
Mięso pokroić na 4 kotlety, lekko rozbić, oprószyć solą i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Wyjąć kotlety i na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojony wędzony boczek oraz cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić, aż odparuje płyn.
Zdjąć rondel z ognia, wsypać łyżeczkę papryki, wlać bulion lub wodę (tak, by płyn zakrył mięso) i zagotować. Włożyć kotlety i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie, dodać pokrojoną paprykę oraz obrany pomidor i zagotować. Sos zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Nie mieszać potrawy, ale kilka razy potrząsnąć garnkiem. Wyjąć mięso, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać np. z ryżem lub kluskami.