0

Składniki

4 Szczypty
papryka czerwona słodka
4 Szczypty
sól
1 Sztuka
boczek wędzony
5 Sztuk
pieczarki
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
kostka rosołowa
1 Łyżka
smalec
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
60 Dekagramów
schab bez kości
0.5 Szklanki
śmietana
0.5 Sztuki
papryka czerwona
0.5 Sztuki
pomidor
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso pokroić na 4 kotlety, lekko rozbić, oprószyć sola i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
  2. Wyjąć kotlety i na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojony wędzony boczek oraz cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić, aż odparuje płyn.
  3. Zdjąć rondel z ognia, wsypać łyżeczkę papryki, wlać bulion lub wodę( tak, by płyn zakrył mięso) i zagotować. Włożyć kotlety i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Kiedy mięso jest już miękkie, dodać pokrojoną paprykę oraz obrany pomidor i zagotować. Sos zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Nie mieszać potrawy, ale kilka razy potrząsnąć garnkiem. Wyjąć mięso, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać np. z ryżem lub kluskami. Smacznego

Opis

Smakowity schab po bakońsku pasuje na wykwintny obiad bądź przyjęcie rodzinne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!