0

Składniki

100 Mililitrów
olej
500 Mililitrów
Sos pomidorowy
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
200 Gramów
ryż biały
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
ząbek czosnku
4 Łyżki
bułka tarta
2 Łyżki
majeranek
30 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem vegety/warzywka. lub kostki warzywnej zamiast soli.Ostudzić.. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ryżu. Do ryżu dodać 2 surowe jajka, starty ser, posiekana natka, majeranek, czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików, dobrze wyrobić. Zostawić mase na kilka minut zeby bułka wpiła wilgoc i zespoiła masę zanim bedziemy robic kolteciki. Zrobic koltety, jak na mielone. Kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem, np pomodorowym.
  2. Na oliwie przesmażyc cebule, dodac przecier lub koncentrat lub passate lub sok pomidorowy i skarmelizowac, podlac woda lub bulionem (mozna sos zrobic z pomidorów z puszki). Sos przyprawic pieprzem, chili. czosnkiem, majerankiem lub wg wlasnego uznania i smaku. Mozna podac tez z sosem grzybowym lub mięsnym.

Opis

Jarski obiad w męskim wydaniu, aczkolwiek mało dietetyczny ale pyszny

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Ryba po grecku na szybko

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ryba po grecku na szybko

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Pasztet z cukinii

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pasztet z cukinii

Polędwiczki z warzywami

Przepis
Średni Do 1 godz
Polędwiczki z warzywami

Spaghetti

Przepis
Średni Do 1 godz
Spaghetti

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!