Example thumb
0

Składniki

100 Mililitrów
olej
500 Mililitrów
Sos pomidorowy
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
200 Gramów
ryż biały
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
ząbek czosnku
4 Łyżki
bułka tarta
2 Łyżki
majeranek
30 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem vegety/warzywka. lub kostki warzywnej zamiast soli.Ostudzić.. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ryżu. Do ryżu dodać 2 surowe jajka, starty ser, posiekana natka, majeranek, czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików, dobrze wyrobić. Zostawić mase na kilka minut zeby bułka wpiła wilgoc i zespoiła masę zanim bedziemy robic kolteciki. Zrobic koltety, jak na mielone. Kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem, np pomodorowym.
  2. Na oliwie przesmażyc cebule, dodac przecier lub koncentrat lub passate lub sok pomidorowy i skarmelizowac, podlac woda lub bulionem (mozna sos zrobic z pomidorów z puszki). Sos przyprawic pieprzem, chili. czosnkiem, majerankiem lub wg wlasnego uznania i smaku. Mozna podac tez z sosem grzybowym lub mięsnym.

Opis

Jarski obiad w męskim wydaniu, aczkolwiek mało dietetyczny ale pyszny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!