Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
m7
Szybkie i smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
451
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Szybkie i smaczne.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 woda
100 mleko uht 3,2%
1 kg mięso wieprzowe
0.20 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa do mięsa
1 szkl. bułka tarta
1 szt. bułka
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cebula
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka tłuszcz
25 dag. pieczarki
Przygotowanie
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, czerstwą bułkę wymoczoną wcześniej w mleku, jajko, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego do smaku.
Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki oczyścić zemleć. Wodę zagotować, dodać do niej pieczarki, gotować przez 5 minut, zagęścić zawiesiną z mąki.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać sosem kotlety i podawać z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
451
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.