Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

m7
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

0

4 / 1

Szybkie i smaczne.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 woda

100 mleko uht 3,2%

1 kg mięso wieprzowe

0.20 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. przyprawa do mięsa

1 szkl. bułka tarta

1 szt. bułka

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cebula

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

4 łyżka tłuszcz

25 dag. pieczarki

Przygotowanie


1

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, czerstwą bułkę wymoczoną wcześniej w mleku, jajko, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego do smaku.

2

Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

3

Pieczarki oczyścić zemleć. Wodę zagotować, dodać do niej pieczarki, gotować przez 5 minut, zagęścić zawiesiną z mąki.

4

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać sosem kotlety i podawać z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

451

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły