Kotlety mielone w sosie myśliwskim
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kotlety mielone w sosie myśliwskim](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973121439.jpeg&w=3840&q=75)
Polecam na obiad.
0
0 / 0
Polecam na obiad.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone
4 szczyp. sól, pieprz
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. kostka rosołowa
3 łyżka tłuszcz
1 łyżka smalec
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka musztarda
10 dag. bułka tarta
5 dag. suszone grzyby
5 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Mięso mielone wyrobić z solę i pieprzem, dodać jajka, w miarę potrzeby niewielką ilość bułki tartej.
Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Cebulkę posiekać. Grzyby suszone moczyć przez kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w niewielkiej ilości wody i drobniutko posiekać.
Cebulę podsmażyć z grzybami i boczkiem na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodać mąkę, przyprawy, musztardę i kostkę bulionową. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Sos zagotować, podawać go z kotletami.