Kotlety mielone
mariola85
Dlaczego kotlety mielone nie mają swojej historii i żadne państwo nie chce zawłaszczyć przepisu, chociaż taki sposób obróbki mięsa mielonego jest popularny na całym świecie, np. hamburgery? Tradycyjne polskie mielone przez lata smażyło się na smalcu i były one numerem jeden podczas niedzielnych obiadów (do pary z pomidorową;-)). Podstawowym składnikiem jest mięso mielone, głównie wieprzowa karkówka, chociaż może to być także mięso drobiowe, wołowe lub dziczyzna, do tego jajko i bułka tarta, a wszystko to doprawione solą i pieprzem. Kotlety mielone można "udziwnić" różnymi dodatkami: zazwyczaj dodaje się namoczoną w mleku czerstwą bułkę, zeszkoloną cebulę lub/i czosnek, ale mogą to być także pieczarki (szczególnie pyszne i kaloryczne sa pieczarki smażone na maśle) lub inne grzybki, kawałki żółtego sera, kapusta lub po prostu drobno pokrojona natka pietruszki. Kotlety mielone sa o tyle uniwersalne, że smakują i na ciepło do kaszy czy ziemniaków i na zimno do kanapek. Serdecznie polecam!
1
5 / 3
Dlaczego kotlety mielone nie mają swojej historii i żadne państwo nie chce zawłaszczyć przepisu, chociaż taki sposób obróbki mięsa mielonego jest popularny na całym świecie, np. hamburgery? Tradycyjne polskie mielone przez lata smażyło się na smalcu i były one numerem jeden podczas niedzielnych obiadów (do pary z pomidorową;-)). Podstawowym składnikiem jest mięso mielone, głównie wieprzowa karkówka, chociaż może to być także mięso drobiowe, wołowe lub dziczyzna, do tego jajko i bułka tarta, a wszystko to doprawione solą i pieprzem. Kotlety mielone można "udziwnić" różnymi dodatkami: zazwyczaj dodaje się namoczoną w mleku czerstwą bułkę, zeszkoloną cebulę lub/i czosnek, ale mogą to być także pieczarki (szczególnie pyszne i kaloryczne sa pieczarki smażone na maśle) lub inne grzybki, kawałki żółtego sera, kapusta lub po prostu drobno pokrojona natka pietruszki. Kotlety mielone sa o tyle uniwersalne, że smakują i na ciepło do kaszy czy ziemniaków i na zimno do kanapek. Serdecznie polecam!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. mleko
1 szkl. bułka tarta
2 szt. cebula
2 szt. bułka czerstwa
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 kg mięso mielone
0.50 szkl. olej
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju smażę kotlety z obu stron (mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony).
Wyciśniętą bułkę mielę z mięsem, cebulą i jajkami.
Moczę czerstwą bułkę w mleku (może być trochę mleka, trochę wody - najlepiej gazowanej, wtedy kotlety będą bardziej pulchne).
Z mięsa formuję kulki, spłaszczam je i obtaczam w bułce tartej.
Do mięsnej pulpy dodaję mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Dobrze wyrabiam, aby wszystko się połączyło.
Na patelni podgrzewam olej, a kotlety smażę tuż przed podaniem.