Kotlety mielone

mariola85
Kotlety mielone

1

5 / 3

Dlaczego kotlety mielone nie mają swojej historii i żadne państwo nie chce zawłaszczyć przepisu, chociaż taki sposób obróbki mięsa mielonego jest popularny na całym świecie, np. hamburgery? Tradycyjne polskie mielone przez lata smażyło się na smalcu i były one numerem jeden podczas niedzielnych obiadów (do pary z pomidorową;-)). Podstawowym składnikiem jest mięso mielone, głównie wieprzowa karkówka, chociaż może to być także mięso drobiowe, wołowe lub dziczyzna, do tego jajko i bułka tarta, a wszystko to doprawione solą i pieprzem. Kotlety mielone można "udziwnić" różnymi dodatkami: zazwyczaj dodaje się namoczoną w mleku czerstwą bułkę, zeszkoloną cebulę lub/i czosnek, ale mogą to być także pieczarki (szczególnie pyszne i kaloryczne sa pieczarki smażone na maśle) lub inne grzybki, kawałki żółtego sera, kapusta lub po prostu drobno pokrojona natka pietruszki. Kotlety mielone sa o tyle uniwersalne, że smakują i na ciepło do kaszy czy ziemniaków i na zimno do kanapek. Serdecznie polecam!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szcz. sól, pieprz

1 szkl. mleko

1 szkl. bułka tarta

2 szt. cebula

2 szt. bułka czerstwa

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 kg mięso mielone

0.50 szkl. olej

Przygotowanie


1

Na rozgrzanym oleju smażę kotlety z obu stron (mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony).

2

Wyciśniętą bułkę mielę z mięsem, cebulą i jajkami.

3

Moczę czerstwą bułkę w mleku (może być trochę mleka, trochę wody - najlepiej gazowanej, wtedy kotlety będą bardziej pulchne).

4

Z mięsa formuję kulki, spłaszczam je i obtaczam w bułce tartej.

5

Do mięsnej pulpy dodaję mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Dobrze wyrabiam, aby wszystko się połączyło.

6

Na patelni podgrzewam olej, a kotlety smażę tuż przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły