Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Dlaczego kotlety mielone nie mają swojej historii i żadne państwo nie chce zawłaszczyć przepisu, chociaż taki sposób obróbki mięsa mielonego jest popularny na całym świecie, np. hamburgery? Tradycyjne polskie mielone przez lata smażyło się na smalcu i były one numerem jeden podczas niedzielnych obiadów (do pary z pomidorową;-)). Podstawowym składnikiem jest mięso mielone, głównie wieprzowa karkówka, chociaż może to być także mięso drobiowe, wołowe lub dziczyzna, do tego jajko i bułka tarta, a wszystko to doprawione solą i pieprzem. Kotlety mielone można "udziwnić" różnymi dodatkami: zazwyczaj dodaje się namoczoną w mleku czerstwą bułkę, zeszkoloną cebulę lub/i czosnek, ale mogą to być także pieczarki (szczególnie pyszne i kaloryczne sa pieczarki smażone na maśle) lub inne grzybki, kawałki żółtego sera, kapusta lub po prostu drobno pokrojona natka pietruszki. Kotlety mielone sa o tyle uniwersalne, że smakują i na ciepło do kaszy czy ziemniaków i na zimno do kanapek. Serdecznie polecam!
2 | Szczypty |
sól, pieprz
|
|
1 | Szklanka |
mleko
|
|
1 | Szklanka |
bułka tarta
|
|
2 | Sztuki | ||
2 | Sztuki |
Bułka czerstwa
|
|
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
2 | Łyżki |
mąka ziemniaczana
|
|
0.5 | Kilograma | ||
0.5 | Szklanki |
olej
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |