Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem

EkspertOdKuchni
Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem są idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących pysznego i zdrowego posiłku, który można przygotować w kilka chwil. To również świetny wybór dla wegetarian, ale i osób, które poszukują alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Przepis doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak i kolację. Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem można podawać na wiele sposobów — z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, ziemniakami, ulubionymi warzywami lub sałatką.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

5 szt. jajka ugotowane na twardo

1 szt. surowe jajko

2 łyżka bułka tarta

1 pęcz. szczypiorek

1 szt. cebula

0.50 szkl. bułka tarta

1 łyżka masło klarowane

1 szczyp. sól, pieprz

4 szt. ogórki kiszone krakus

Przygotowanie


Cebulę pokroić w drobną kostkę i na patelni z masłem klarowanym zrumienić ją.

Ugotowane jajka posiekać nożem na małe kawałeczki. Całość przesypać do misy, wbić surowe jajo, dodać dwie łyżki bułki tartej, przesmażoną cebulę, szczypiorek, pieprz oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać.

Zwilżyć ręce wodą. Formować z masy jajecznej kotlety, panierować je w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu na maśle klarowanym.

Podawaj na ciepło w towarzystwie ogórków kiszonych lub ulubionych dodatków.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

549

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły