Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią

kontakt_1
Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią

0

5 / 1

Kotlet z panierką swój debiut zaliczył w książce “365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej w 1860 roku. Przepis na idealny schabowy ze złocistą panierką był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Z gotowanymi ziemniakami i mizerią tworzy przepyszne trio na rodzinny obiad.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g schab

6 szt. duże ziemniaki

2 szt. ogórek zielony

100 śmietana 18%

1 pęcz. koperek

1 pęcz. szczypiorek

1 szt. jajko

5 łyżka bułka tarta

2 łyżka mąka pszenna

2 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz

1 kost. smalec

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

2

Schab dzielimy na kotlety około 200 g na 1 porcje.

3

Kawałek mięsa umieszczamy między dwoma kawałkami foli do żywności i za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy nasze kotlety z obu stron.

4

Następnie rozbite kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Kolejno obtaczamy je w mące , potem w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.

5

Panierowane mięso smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym smalcu.

6

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy pokrojonym szczypiorem.

7

Kotleta podajemy z ugotowanymi ziemniakami obsypanymi koprem i schłodzoną mizerią.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły