Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią

kontakt_1

Kotlet z panierką swój debiut zaliczył w książce “365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej w 1860 roku. Przepis na idealny schabowy ze złocistą panierką był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Z gotowanymi ziemniakami i mizerią tworzy przepyszne trio na rodzinny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2079
kcal
Białka
70
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
139
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Kotlet z panierką swój debiut zaliczył w książce “365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej w 1860 roku. Przepis na idealny schabowy ze złocistą panierką był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Z gotowanymi ziemniakami i mizerią tworzy przepyszne trio na rodzinny obiad.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g schab
6 szt. duże ziemniaki
2 szt. ogórek zielony
100 śmietana 18%
1 pęcz. koperek
1 pęcz. szczypiorek
1 szt. jajko
5 łyżka bułka tarta
2 łyżka mąka pszenna
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 kostka smalec
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Schab dzielimy na kotlety około 200 g na 1 porcje.
Kawałek mięsa umieszczamy między dwoma kawałkami foli do żywności i za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy nasze kotlety z obu stron.
Następnie rozbite kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Kolejno obtaczamy je w mące , potem w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.
Panierowane mięso smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym smalcu.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy pokrojonym szczypiorem.
Kotleta podajemy z ugotowanymi ziemniakami obsypanymi koprem i schłodzoną mizerią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2079
kcal
Białka
70
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
139
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.