Kotlet pożarski z makaronem i lekką sałatką

lubella
Kotlet pożarski z makaronem i lekką sałatką

0

0 / 0

Pyszny kotlet pożarski z mięsa drobiowego podany z makaronem i soczystą, lekką sałatką zachwyci Twoich domowników. Ten przepis poleca się na obiad. Smacznego!

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

500 g mięso drobiowe mielone

1 szt. jajko

1 szt. bułka czerstwa

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżeczka suszony czosnek niedźwiedzi

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szkl. bułka tarta

6 łyżka olej rzepakowy

1 szt. sałata rzymska

1 szt. żółty pomidor

1 szt. papryka czerwona

0.50 pęcz. szczypiorek

1 łyżka olej z winogron

1 łyżeczka syrop klonowy

1 łyżeczka sok z cytryny

1 opak. makaron pióra lubella

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


1

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, zmielić.

2

Mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem oraz zmieloną bułką. Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, pod przykryciem i na małym ogniu, przez około 5 minut na każdej ze stron.

3

Drobno pokrojone warzywa wymieszać z poszatkowaną sałatą i szczypiorem, zalać sosem słodko-kwaśnym powstałym z wymieszania oleju, syropu klonowego oraz soku z cytryny.

4

Podawać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu oraz lekką sałatką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły