Kotlet pożarski z makaronem i lekką sałatką
lubella
Pyszny kotlet pożarski z mięsa drobiowego podany z makaronem i soczystą, lekką sałatką zachwyci Twoich domowników. Ten przepis poleca się na obiad. Smacznego!
0
0 / 0
Pyszny kotlet pożarski z mięsa drobiowego podany z makaronem i soczystą, lekką sałatką zachwyci Twoich domowników. Ten przepis poleca się na obiad. Smacznego!
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
500 g mięso drobiowe mielone
1 szt. jajko
1 szt. bułka czerstwa
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. suszony czosnek niedźwiedzi
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szkl. bułka tarta
6 łyżka olej rzepakowy
1 szt. sałata rzymska
1 szt. żółty pomidor
1 szt. papryka czerwona
0.50 pęcz. szczypiorek
1 łyżka olej z winogron
1 łyżecz. syrop klonowy
1 łyżecz. sok z cytryny
1 opak. makaron pióra lubella
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, zmielić.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem oraz zmieloną bułką. Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, pod przykryciem i na małym ogniu, przez około 5 minut na każdej ze stron.
Drobno pokrojone warzywa wymieszać z poszatkowaną sałatą i szczypiorem, zalać sosem słodko-kwaśnym powstałym z wymieszania oleju, syropu klonowego oraz soku z cytryny.
Podawać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu oraz lekką sałatką.