0

Składniki

1 Szczypta
sól
2 Sztuki
pierś kurczaka
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
masło extra
4 Łyżki
bułka tarta
1 Łyżka
olej słonecznikowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Filety przekroić poziomo na pół, żeby wyszło 4 płaskie kotlety. Każdy kotlet lekko roztłuc, posolić, na jednej połówce położyć kawałek masła, kotlet złożyć na pół. Do masła można również dodać posiekaną pietruszkę, gotowane żółtko.
  2. Kotlet obtoczyć w jajku, w bułce, czynność powtórzyć dwa razy.
  3. Smażyć w głębokim tłuszczu ok. 3-4 minut, następnie włożyć na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika. Kotlety po kijowsku należy smażyć bezpośrednio przed podaniem.
  4. Podawać z frytkami i gotowanym zielonym groszkiem.

Opis

Jeszcze jeden pomysł na kotlet...

Podobne przepisy

Cordon bleu

Przepis
Średni Do 40 min
Cordon bleu

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Karp wigilijny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Karp wigilijny

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!