Kotlet po kijowsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kotlet po kijowsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291251.jpeg&w=3840&q=75)
Jeszcze jeden pomysł na kotlet...
0
0 / 0
Jeszcze jeden pomysł na kotlet...
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
2 szt. pierś kurczaka
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka masło
4 łyżka bułka tarta
1 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
1
Filety przekroić poziomo na pół, żeby wyszło 4 płaskie kotlety. Każdy kotlet lekko roztłuc, posolić, na jednej połówce położyć kawałek masła, kotlet złożyć na pół. Do masła można również dodać posiekaną pietruszkę, gotowane żółtko.
2
Kotlet obtoczyć w jajku, w bułce, czynność powtórzyć dwa razy.
3
Smażyć w głębokim tłuszczu ok. 3-4 minut, następnie włożyć na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika. Kotlety po kijowsku należy smażyć bezpośrednio przed podaniem.
4
Podawać z frytkami i gotowanym zielonym groszkiem.