Kotlet po kijowsku

m7
Kotlet po kijowsku

0

0 / 0

Jeszcze jeden pomysł na kotlet...

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

2 szt. pierś kurczaka

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

4 łyżka bułka tarta

1 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Filety przekroić poziomo na pół, żeby wyszło 4 płaskie kotlety. Każdy kotlet lekko roztłuc, posolić, na jednej połówce położyć kawałek masła, kotlet złożyć na pół. Do masła można również dodać posiekaną pietruszkę, gotowane żółtko.

2

Kotlet obtoczyć w jajku, w bułce, czynność powtórzyć dwa razy.

3

Smażyć w głębokim tłuszczu ok. 3-4 minut, następnie włożyć na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika. Kotlety po kijowsku należy smażyć bezpośrednio przed podaniem.

4

Podawać z frytkami i gotowanym zielonym groszkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

338

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły