Kotlet ala tortilla

m7
Kotlet ala tortilla

0

0 / 0

kotlety panierowane w tortilli

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 olej

1 łyżecz. sól

50 g chipsy tortilla

25 g bułka tarta

4 szt. wieprzowina karkówka

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka ocet balsamiczny

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa.

2

Skropić octem balsamicznym, posolić i popieprzyć.

3

Odstawić na 10 minut.

4

Tortille wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować.

5

Powstały proszek wsypać do miski, dodać 1/2 objętości tortilli bułkę tartą i wymieszać.

6

Na patelni rozgrzać olej.

7

Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w rozmąconym i osolonym jajku i na koniec panierować w mieszance tortilli i bułki tartej.

8

Smażyć na nie za dużym ogniu po około 5-6 minut z każdej strony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

270

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły