Kotleciki panierowane w nachosach

Lubella
Kotleciki panierowane w nachosach

0

0 / 0

Chrupiące kotleciki panierowane w pokruszonych nachosach to świetna alternatywa dla klasycznej panierki. Idealne jako przekąska lub danie główne. Dzięki nachosom mają wyrazisty smak i wyjątkową teksturę. Gotowe nuggetsy można serwować samodzielnie, ale najlepiej smakują w towarzystwie ketchupu, sosu czosnkowego lub innego ulubionego dipu. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g filety z kurczaka

150 g nachosy

100 g mąka pszenna lubella

2 szt. jaja

1 szt. olej roślinny

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz czarny

1 łyżecz. papryka słodka

0.50 łyżecz. czosnek granulowany

Przygotowanie


1

Filety z kurczaka oczyść i osusz papierowym ręcznikiem.

2

Pokrój w mniejsze kawałki.

3

Dopraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym.

4

Nachosy wsyp do dużej torebki strunowej lub użyj miski. Pokrusz je na drobne kawałki, używając wałka kuchennego lub tłuczka do mięsa. Przełóż do osobnej miski.

5

Przygotuj talerze z mąką oraz roztrzepanymi jajkami.

6

Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu dokładnie obtocz w pokruszonych nachosach.

7

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej roślinny (około 1 cm warstwa).

8

Smaż kotleciki na średnim ogniu z obu stron przez 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

9

Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

270

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły