Kotleciki ziemniaczane

m7
Kotleciki ziemniaczane

Średnia 0 / 0

Oceń!

Super danie dla wegetarian w zastępstwie za kotlety mielone.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.25 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 pęcz. nać pietruszki

100 g bułka tarta

200 g bułka tarta

100 g olej roślinny

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka masło

Przygotowanie


Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę bądź dokładnie tłuczemy.

Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę podsmażamy na łyżce oleju i studzimy.

Do zmielonych lub potłuczonych ziemniaków dodajemy ugotowane i pokrojone jaja, podsmażoną cebulkę, a także mąkę ziemniaczaną, masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.

Formujemy niewielkie kotleciki, które panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolną surówką. Na zdjęciu z surówką:

http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/surowka-z-selera-2

Wartości odżywcze na porcję


Energia

643

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły