Kotleciki ziemniaczane

m7
Kotleciki ziemniaczane

1

0 / 0

Super danie dla wegetarian w zastępstwie za kotlety mielone.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.25 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 pęcz. nać pietruszki

100 g bułka tarta

200 g bułka tarta

100 g olej roślinny

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę bądź dokładnie tłuczemy.

2

Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3

Cebulę podsmażamy na łyżce oleju i studzimy.

4

Do zmielonych lub potłuczonych ziemniaków dodajemy ugotowane i pokrojone jaja, podsmażoną cebulkę, a także mąkę ziemniaczaną, masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.

5

Formujemy niewielkie kotleciki, które panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolną surówką. Na zdjęciu z surówką:

6

http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/surowka-z-selera-2

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły