1

Składniki

1.25 Kilograma
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Pęczek
nać pietruszki
100 Gramów
bułka tarta
200 Gramów
bułka tarta
100 Gramów
Olej do głębokiego smażenia
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
3 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę bądź dokładnie tłuczemy.
  2. Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju i studzimy.
  4. Do zmielonych lub potłuczonych ziemniaków dodajemy ugotowane i pokrojone jaja, podsmażoną cebulkę, a także mąkę ziemniaczaną, masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Formujemy niewielkie kotleciki, które panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolną surówką. Na zdjęciu z surówką:
  6. http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/surowka-z-selera-2

Opis

Super danie dla wegetarian w zastępstwie za kotlety mielone.

Podobne przepisy

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz.

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min.

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz.

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz.

Cordon bleu

Średni Do 40 min.

Kotlety z kaszy gryczanej

Łatwy Do 1 godz.

Makaron zapiekany z pomidorami

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!