1

Składniki

1.25 Kilograma
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Pęczek
nać pietruszki
100 Gramów
bułka tarta
200 Gramów
bułka tarta
100 Gramów
Olej do głębokiego smażenia
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
3 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę bądź dokładnie tłuczemy.
  2. Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju i studzimy.
  4. Do zmielonych lub potłuczonych ziemniaków dodajemy ugotowane i pokrojone jaja, podsmażoną cebulkę, a także mąkę ziemniaczaną, masło, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Formujemy niewielkie kotleciki, które panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolną surówką. Na zdjęciu z surówką:
  6. http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/surowka-z-selera-2

Opis

Super danie dla wegetarian w zastępstwie za kotlety mielone.

Podobne przepisy

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Kulki mięsne

Przepis
Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Cordon bleu

Przepis
Średni Do 40 min
Cordon bleu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!