Kotleciki zbożowe z sosem jogurtowym
m7
Takie kotleciki zrobiłam według przepisu z gazety i take je cała moja rodzina polubiła ,że zostały u nas na dłużej.Będziecie zaskoczeni taką propozycją podania kaszy gryczanej -to danie z jarskiej kuchni na ostro.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Takie kotleciki zrobiłam według przepisu z gazety i take je cała moja rodzina polubiła ,że zostały u nas na dłużej.Będziecie zaskoczeni taką propozycją podania kaszy gryczanej -to danie z jarskiej kuchni na ostro.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 jogurt bałkański
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. suszona mięta
1 szczyp. sól
1 łyżecz. masło śmietankowe
1 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. papryka słodka
1 l bulion drobiowy
1 szt. szczypiorek
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. nać pietruszki
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. mini kosteczki knora
15 dag. płatki jęczmienne
25 dag. kasza gryczana
Przygotowanie
Kaszę gryczaną krótko prażyć na suchej patelni.
Wlać bulion ,zagotować , gotowac 4o minut.10 minut przed końcem gotowania wymieszać z płatkami jęczmiennymi .
Doprawić solą,pieprzem, paprykami i gałką.Uwaga: misicie cały czas mieszac po dodaniu płatków bo się może przypalić - ja zawsze mam dno garnka lekko przypalone:)
Cebulę i czosnek ,kroimy i szklimy na maśle.Natkę i szczypiorek siekamy.
Razem z jajkami,cebulą z czosnkiem dodajemy do kaszy. Mieszamy- gdy masa jest za rzadka można dosypać bułki tartej.
Masę ściskamy rękoma i formujemy kotelciki.Lepiej sie to robi mokrymi rękoma.Smażymy z obu stron po 4-5 minut .
Robimy sos jogurtowy- do jogurtu bałakańskiego dodajemy kostki knora i mietę.Mieszamy i podajemy razem z kotlecikami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.