Kotleciki zbożowe z sosem jogurtowym

m7
Kotleciki zbożowe z sosem jogurtowym

0

0 / 0

Takie kotleciki zrobiłam według przepisu z gazety i take je cała moja rodzina polubiła ,że zostały u nas na dłużej.Będziecie zaskoczeni taką propozycją podania kaszy gryczanej -to danie z jarskiej kuchni na ostro.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

150 jogurt bałkański

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. suszona mięta

1 szcz. sól

1 łyżeczka masło śmietankowe

1 łyżeczka papryka ostra

1 łyżeczka papryka słodka

1 l bulion drobiowy

1 szt. szczypiorek

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. nać pietruszki

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. mini kosteczki knora

15 dek. płatki jęczmienne

25 dek. kasza gryczana

Przygotowanie


1

Kaszę gryczaną krótko prażyć na suchej patelni.

2

Wlać bulion ,zagotować , gotowac 4o minut.10 minut przed końcem gotowania wymieszać z płatkami jęczmiennymi .

3

Doprawić solą,pieprzem, paprykami i gałką.Uwaga: misicie cały czas mieszac po dodaniu płatków bo się może przypalić - ja zawsze mam dno garnka lekko przypalone:)

4

Cebulę i czosnek ,kroimy i szklimy na maśle.Natkę i szczypiorek siekamy.

5

Razem z jajkami,cebulą z czosnkiem dodajemy do kaszy. Mieszamy- gdy masa jest za rzadka można dosypać bułki tartej.

6

Masę ściskamy rękoma i formujemy kotelciki.Lepiej sie to robi mokrymi rękoma.Smażymy z obu stron po 4-5 minut .

7

Robimy sos jogurtowy- do jogurtu bałakańskiego dodajemy kostki knora i mietę.Mieszamy i podajemy razem z kotlecikami.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły