Kotleciki z soczewicy
m7
Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.
0
0 / 0
Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
1 łyżecz. bazylia
400 g soczewica zielona
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka olej
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź.
Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz.
Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę.
Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki.
Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej.
Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.