Kotleciki z soczewicy
m7
Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
665
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
1 łyżecz. bazylia
400 g soczewica zielona
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka olej
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź.
Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz.
Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę.
Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki.
Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej.
Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
665
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.