Kotleciki z soczewicy

m7
Kotleciki z soczewicy

0

0 / 0

Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szcz. sól

4 szcz. pieprz

1 łyżeczka bazylia

400 g soczewica zielona

4 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka olej

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź.

2

Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz.

3

Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

4

Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę.

5

Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki.

6

Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej.

7

Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor.

8

Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły