Example thumb
0

Składniki

4 Szczypty
sól
4 Szczypty
pieprz
1 Łyżeczka
bazylia
400 Gramów
Soczewica zielona
4 Sztuki
ziemniaki
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
olej
2 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź.
  2. Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz.
  3. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  4. Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę.
  5. Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki.
  6. Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej.
  7. Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  8. Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.

Opis

Te kotleciki to bardzo smaczna wegetariańska wersja tradycyjnych kotletów mielonych.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!