Kotleciki rybne z sosem koperkowym

maspexdigital

Kotleciki rybne z sosem koperkowym to szybki pomysł na zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu. Zmiel rybę w maszynce, dodaj do niej przyprawy, jajko, bułkę tartą i cebulkę. Uformuj kotleciki. Obtoczone w bułce tartej, jajku i mące smaż na patelni. Podawaj jak lubisz, same lub z surówką, oblane sosem koperkowym. Przepis na kotleciki rybne z sosem koperkowym doskonale sprawdzi się również jako obiad, który możesz wziąć ze sobą do pracy, albo jako zdrowy obiad do szkoły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
982
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Kotleciki rybne z sosem koperkowym to szybki pomysł na zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu. Zmiel rybę w maszynce, dodaj do niej przyprawy, jajko, bułkę tartą i cebulkę. Uformuj kotleciki. Obtoczone w bułce tartej, jajku i mące smaż na patelni. Podawaj jak lubisz, same lub z surówką, oblane sosem koperkowym. Przepis na kotleciki rybne z sosem koperkowym doskonale sprawdzi się również jako obiad, który możesz wziąć ze sobą do pracy, albo jako zdrowy obiad do szkoły.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. sos uniwersalny jasny łowicz
1 pęcz. koperek
500 g dorsz
2 szt. jaja l
1 szt. cebula
0.50 szkl. bułka tarta
2 łyżka mąka przenna lubella
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżka olej roślinny
0.50 szt. biała kapusta
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 łyżka olej
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze.
Drobno kroimy małą cebulkę.
Do ryby dodajemy przyprawy, 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej i cebulkę.
Formujemy kotlety, następnie panierujemy je w mące, jajku oraz bułce tartej.
Siekamy koperek oraz szatkujemy na surówkę kapustę, marchew i cebulę.
Smażymy kotlety na rozgrzany oleju.
Podgrzewamy Sos Jasny Łowicz i dodajemy drobno posiekany świeży koperek.
Przygotowujemy surówkę mieszając w misce wszystkie jej składniki.
Kotlety podajemy polane sosem koperkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
982
kcal
Białka
71
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.