Kotleciki rybne z sosem koperkowym
maspexdigital
Kotleciki rybne z sosem koperkowym to szybki pomysł na zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu. Zmiel rybę w maszynce, dodaj do niej przyprawy, jajko, bułkę tartą i cebulkę. Uformuj kotleciki. Obtoczone w bułce tartej, jajku i mące smaż na patelni. Podawaj jak lubisz, same lub z surówką, oblane sosem koperkowym. Przepis na kotleciki rybne z sosem koperkowym doskonale sprawdzi się również jako obiad, który możesz wziąć ze sobą do pracy, albo jako zdrowy obiad do szkoły.
1
5 / 1
Kotleciki rybne z sosem koperkowym to szybki pomysł na zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu. Zmiel rybę w maszynce, dodaj do niej przyprawy, jajko, bułkę tartą i cebulkę. Uformuj kotleciki. Obtoczone w bułce tartej, jajku i mące smaż na patelni. Podawaj jak lubisz, same lub z surówką, oblane sosem koperkowym. Przepis na kotleciki rybne z sosem koperkowym doskonale sprawdzi się również jako obiad, który możesz wziąć ze sobą do pracy, albo jako zdrowy obiad do szkoły.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. sos uniwersalny jasny łowicz
1 pęcz. koperek
500 g dorsz
2 szt. jaja l
1 szt. cebula
0.50 szkl. bułka tarta
2 łyżka mąka przenna lubella
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżka olej roślinny
0.50 szt. biała kapusta
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 łyżka olej
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze.
Drobno kroimy małą cebulkę.
Do ryby dodajemy przyprawy, 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej i cebulkę.
Formujemy kotlety, następnie panierujemy je w mące, jajku oraz bułce tartej.
Siekamy koperek oraz szatkujemy na surówkę kapustę, marchew i cebulę.
Smażymy kotlety na rozgrzany oleju.
Podgrzewamy Sos Jasny Łowicz i dodajemy drobno posiekany świeży koperek.
Przygotowujemy surówkę mieszając w misce wszystkie jej składniki.
Kotlety podajemy polane sosem koperkowym.