Kotleciki mielone z duszoną marchewką na gęsto
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Kotleciki mielone z duszoną marchewką na gęsto](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363177.jpeg&w=3840&q=75)
Na tak podane danie nawet największy niejadek się skusi. Pyszny kotlecik mielony podany z gęstą marchewką i makaronem spaghetti zadowoli najmłodszych.
0
0 / 0
Na tak podane danie nawet największy niejadek się skusi. Pyszny kotlecik mielony podany z gęstą marchewką i makaronem spaghetti zadowoli najmłodszych.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron spaghetti lubella
400 g mielone mięso
1 szt. jajko
2 łyżka bułka tarta
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. słodka papryka w proszku
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
20 olej rzepakowy
3 szt. marchewka
500 woda
100 g masło
25 g cukier trzcinowy
2 łyżka mąka pszenna uniwersalna
2 łyżka posiekany koperek
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Mięso wyrobić z dodatkiem przypraw, sprasowanego czosnku, jajkiem oraz bułką tartą.
Uformować 8 okrągłych kotletów, lekko spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju, pod przykryciem.
Marchewkę pokroić w małą kostkę i przełożyć do garnka.
Wlać wodę, dodać cukier, szczyptę soli, masło i gotować do miękkości marchewki.
Odlać 1/3 szklanki wywaru, lekko ostudzić, wsypać mąkę, roztrzepać i przelać do marchewki. Mieszać do zgęstnienia.
Pospać koperkiem. Podawać z makaronem spaghetti.