Kotleciki jajeczne
m7
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
5 szt. jajka ugotowane na twardo
1.50 łyżka bułka tarta
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
2 łyżka olej
0.50 pęcz. nać pietruszki
2 szt. jajko surowe
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo (ja ugotowałam 5 sztuk). Kiedy wystygną siekamy w kosteczkę, dodajemy 1-2 jajka surowe i ok. 1,5 łyżki bułki tartej
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Ja dodaję zieleninkę w postaci natki pietruszki lub szczypiorku.Można wedle własnych upodobań dodawać różne składniki np. szynkę, pieczarki, itp.
Formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.