Koszyczki bezowo-wiśniowe z kremem brzdącowym

mysza75
Koszyczki bezowo-wiśniowe z kremem brzdącowym

0

0 / 0

Pyszne rozpływające się koszyczki bezowe z kremem brzdącowym i frużeliną wiśniową. Deser w barwach Polski zrobiłam specjalnie na Mistrzostwa w piłce nożnej. Tak ważna impreza wymaga słodkiej i pysznej oprawy!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. białka

200 g cukier

1 szcz. sól

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka ocet winny

250 g wiśnie

1 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka żelatyna

1 łyżka sok z cytryny

250 śmietana 30%

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżeczka żelatyna

200 śmietana kremówka 38%

3 łyżka polewa czekoladowa

Przygotowanie


1

Beza: Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą i zaczynam stopniowo dodawać po łyżce cukru. Kolejna łyżka, kiedy poprzedni cukier rozpuści się podczas ubijania. Jak piana będzie już lśniąca i dobrze ubita, dodaje ocet winny, mąkę i mieszam mikserem. Pianę przekładam do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia odrysowuje koło przykładając talerz duży. Potem biorę szklankę i rysuję po okręgu mniejsze koła. Papier przekładam na blaszkę od piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni - termoobieg. Za pomocą szprycy wyciskam małe koła bezy, tak żeby przylegały do siebie. Wstawiam do piekarnika i piekę 5 minut, po czym zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki. Bezę suszę kilka godzin. Można zostawić ją na noc.

2

Brzdąc: Śmietanę przelewam do garnka i gotuję. Kakao rozpuszczam w kubku dodając część śmietany. Później wlewam je do reszty śmietany. Żeby nie było grudek przecieram przez sitko. Żelatynę zalewam łyżką zimnej wody i dodaję do śmietany żeby się rozpuściła. Masę studzę i wstawiam na noc do lodówki.

3

Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia.

4

Schłodzoną śmietanę 42% ubijam na sztywno. Masę brzdącową także ubijam mikserem. Przekładam na zmianę do rękawa łyżkę śmietany i łyżkę masy brzdącowej. Wyciskam na bezy. Dekoruję frużeliną, i świeżymi wiśniami.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły