0

Składniki

Beza:

4 Sztuki
Białka
200 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
ocet winny

Frużelina:

250 Gramów
wiśnie
1 Łyżka
Cukier trzcinowy
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 Łyżeczka
ŻELATYNA
1 Łyżka
sok z cytryny

Krem brzdącowy:

2 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
250 Mililitrów
Śmietana 30%
2 Łyżeczki
ŻELATYNA

Pozostałe:

200 Mililitrów
śmietana kremówka 38%
3 Łyżki
polewa czekoladowa
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Beza: Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z solą i zaczynam stopniowo dodawać po łyżce cukru. Kolejna łyżka, kiedy poprzedni cukier rozpuści się podczas ubijania. Jak piana będzie już lśniąca i dobrze ubita, dodaje ocet winny, mąkę i mieszam mikserem. Pianę przekładam do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia odrysowuje koło przykładając talerz duży. Potem biorę szklankę i rysuję po okręgu mniejsze koła. Papier przekładam na blaszkę od piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni - termoobieg. Za pomocą szprycy wyciskam małe koła bezy, tak żeby przylegały do siebie. Wstawiam do piekarnika i piekę 5 minut, po czym zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze godzinę. Wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki. Bezę suszę kilka godzin. Można zostawić ją na noc.
  2. Brzdąc: Śmietanę przelewam do garnka i gotuję. Kakao rozpuszczam w kubku dodając część śmietany. Później wlewam je do reszty śmietany. Żeby nie było grudek przecieram przez sitko. Żelatynę zalewam łyżką zimnej wody i dodaję do śmietany żeby się rozpuściła. Masę studzę i wstawiam na noc do lodówki.
  3. Frużelina: Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia.
  4. Schłodzoną śmietanę 42% ubijam na sztywno. Masę brzdącową także ubijam mikserem. Przekładam na zmianę do rękawa łyżkę śmietany i łyżkę masy brzdącowej. Wyciskam na bezy. Dekoruję frużeliną, i świeżymi wiśniami.

Opis

Pyszne rozpływające się koszyczki bezowe z kremem brzdącowym i frużeliną wiśniową. Deser w barwach Polski zrobiłam specjalnie na Mistrzostwa w piłce nożnej. Tak ważna impreza wymaga słodkiej i pysznej oprawy!

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Sernik z kakaową kruszonką

Łatwy Do 2 godz
Sernik z kakaową kruszonką

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Średni Do 1 godz
Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Miętowa panna cotta z Czekodżemem

Łatwy Do 3 godz
Miętowa panna cotta z Czekodżemem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!