Korzenne pierniczki
zcadavre
0
5 / 6
Nieodzowną świąteczną tradycją są korzenne pierniczki, które trzeba zacząć przygotowywać co najmniej 2 tygodnie przed Świętami, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć. Jeśli zostanie trochę ciasta to spokojnie może ono przeleżeć w lodówce, by potem zrobić z niego kruszonkę do sernika albo makowca. Również przyprawę korzenną, która na pewno nie zostanie w całości zużyta do pierniczków, należy zamknąć w szczelnym opakowaniu i przechowywać w suchym miejscu, by potem wykorzystać ją do innych świątecznych wypieków.
18
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
450 g lubella mąka poznańska
30 g orzechy laskowe mielone
30 g migdały zmielone
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka miód wielokwiatowy
150 g masło
2 szt. jaja
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szcz. sól
10 dek. cukier puder
3 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
2 łyżeczka goździki
1 łyżeczka imbir mielony
1 łyżeczka kardamon
3 szt. pieprz czerwony
2 łyżka skórka pomarańczowa
10 lukier
Przygotowanie
Przyprawy (kardamon, goździki i pieprz) chwilę prażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy.
Dodać imbir, cynamon, startą gałkę muszkatołową i wymieszać, a następnie przesiać przez sitko o drobnych oczkach.
Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać miód i cukier puder i dokładnie wymieszać
Dodać kakao oraz wcześniej przygotowaną przyprawę do pierników. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Mąkę, zmielone orzechy i migdały przesiać do miski. Dodać jajko, sodę i sól, a następnie wystudzoną masę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
Ciasto wyrobić na stolnicy, owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki należy odczekać ok. 1 h, aż masa zmięknie, będzie plastyczna i będzie się nadawała do rozwałkowania.
Ciasto rozłożyć na stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Za pomocą foremek wykroić kształty pierniczków i posypać skórką pomarańczową.
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Pierniczki przełożyć do metalowej puszki i odłożyć na ok. 1 tydzień, aż zmiękną.
Na każdym pierniczku wyciąć oczko na tasiemkę do wieszania i udekorować lukrem.