Korzenne pierniczki

zcadavre
Korzenne pierniczki

0

5 / 6

Nieodzowną świąteczną tradycją są korzenne pierniczki, które trzeba zacząć przygotowywać co najmniej 2 tygodnie przed Świętami, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć. Jeśli zostanie trochę ciasta to spokojnie może ono przeleżeć w lodówce, by potem zrobić z niego kruszonkę do sernika albo makowca. Również przyprawę korzenną, która na pewno nie zostanie w całości zużyta do pierniczków, należy zamknąć w szczelnym opakowaniu i przechowywać w suchym miejscu, by potem wykorzystać ją do innych świątecznych wypieków.

18

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

450 g lubella mąka poznańska

30 g orzechy laskowe mielone

30 g migdały zmielone

3 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka miód wielokwiatowy

150 g masło

2 szt. jaja

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

10 dek. cukier puder

3 łyżeczka cynamon

1 łyżeczka gałka muszkatołowa

2 łyżeczka goździki

1 łyżeczka imbir mielony

1 łyżeczka kardamon

3 szt. pieprz czerwony

2 łyżka skórka pomarańczowa

10 lukier

Przygotowanie


1

Przyprawy (kardamon, goździki i pieprz) chwilę prażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy.

2

Dodać imbir, cynamon, startą gałkę muszkatołową i wymieszać, a następnie przesiać przez sitko o drobnych oczkach.

3

Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać miód i cukier puder i dokładnie wymieszać

4

Dodać kakao oraz wcześniej przygotowaną przyprawę do pierników. Wymieszać i zdjąć z ognia.

5

Mąkę, zmielone orzechy i migdały przesiać do miski. Dodać jajko, sodę i sól, a następnie wystudzoną masę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

6

Ciasto wyrobić na stolnicy, owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

7

Po wyjęciu ciasta z lodówki należy odczekać ok. 1 h, aż masa zmięknie, będzie plastyczna i będzie się nadawała do rozwałkowania.

8

Ciasto rozłożyć na stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.

9

Za pomocą foremek wykroić kształty pierniczków i posypać skórką pomarańczową.

10

Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

11

Pierniczki przełożyć do metalowej puszki i odłożyć na ok. 1 tydzień, aż zmiękną.

12

Na każdym pierniczku wyciąć oczko na tasiemkę do wieszania i udekorować lukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły