Korzenne pierniczki
zcadavre
Nieodzowną świąteczną tradycją są korzenne pierniczki, które trzeba zacząć przygotowywać co najmniej 2 tygodnie przed Świętami, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć. Jeśli zostanie trochę ciasta to spokojnie może ono przeleżeć w lodówce, by potem zrobić z niego kruszonkę do sernika albo makowca. Również przyprawę korzenną, która na pewno nie zostanie w całości zużyta do pierniczków, należy zamknąć w szczelnym opakowaniu i przechowywać w suchym miejscu, by potem wykorzystać ją do innych świątecznych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
133
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 6
Nieodzowną świąteczną tradycją są korzenne pierniczki, które trzeba zacząć przygotowywać co najmniej 2 tygodnie przed Świętami, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć. Jeśli zostanie trochę ciasta to spokojnie może ono przeleżeć w lodówce, by potem zrobić z niego kruszonkę do sernika albo makowca. Również przyprawę korzenną, która na pewno nie zostanie w całości zużyta do pierniczków, należy zamknąć w szczelnym opakowaniu i przechowywać w suchym miejscu, by potem wykorzystać ją do innych świątecznych wypieków.
18
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
450 g lubella mąka poznańska
30 g orzechy laskowe mielone
30 g migdały zmielone
3 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka miód wielokwiatowy
150 g masło
2 szt. jaja
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
10 dag. cukier puder
3 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
2 łyżecz. goździki
1 łyżecz. imbir mielony
1 łyżecz. kardamon
3 szt. pieprz czerwony
2 łyżka skórka pomarańczowa
10 lukier
Przygotowanie
Przyprawy (kardamon, goździki i pieprz) chwilę prażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku do kawy.
Dodać imbir, cynamon, startą gałkę muszkatołową i wymieszać, a następnie przesiać przez sitko o drobnych oczkach.
Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać miód i cukier puder i dokładnie wymieszać
Dodać kakao oraz wcześniej przygotowaną przyprawę do pierników. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Mąkę, zmielone orzechy i migdały przesiać do miski. Dodać jajko, sodę i sól, a następnie wystudzoną masę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
Ciasto wyrobić na stolnicy, owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki należy odczekać ok. 1 h, aż masa zmięknie, będzie plastyczna i będzie się nadawała do rozwałkowania.
Ciasto rozłożyć na stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Za pomocą foremek wykroić kształty pierniczków i posypać skórką pomarańczową.
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Pierniczki przełożyć do metalowej puszki i odłożyć na ok. 1 tydzień, aż zmiękną.
Na każdym pierniczku wyciąć oczko na tasiemkę do wieszania i udekorować lukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
133
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.