Korzenne mini tarty z powidłami węgierkowymi i jabłkiem

j-lewandowska-torun-gmail-com
Korzenne mini tarty z powidłami węgierkowymi i jabłkiem

0

0 / 0

Święta Bożego Narodzenia pachną pierniczkami, miodem, orzechami i śliwkowymi powidłami. Moja propozycja to połączenie tych wszystkich składników w korzennej, kruchej mini tarcie. Można je podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. W Święta nie marnuję jedzenia, piekę tyle sztuk ciastek, ilu spodziewam się gości.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

125 g masło

2 łyżka miód

2 łyżeczka przyprawa do piernika

1 szt. jajko

6 łyżka powidła śliwkowe łowicz

2 szt. jabłko

1 łyżka miód

30 g orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Masło posiekać, dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim posmarowane tłuszczem foremki do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec ok 15 minut.

2

Do każdej mini tarty włożyć łyżkę powideł węgierkowych. Ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, a następnie posmarować je odrobiną miodu, posypać orzechami i wstawić ponownie do pieca na ok. 10 minut (180 st C).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły