Korzenne mini tarty z powidłami węgierkowymi i jabłkiem
j-lewandowska-torun-gmail-com
Święta Bożego Narodzenia pachną pierniczkami, miodem, orzechami i śliwkowymi powidłami. Moja propozycja to połączenie tych wszystkich składników w korzennej, kruchej mini tarcie. Można je podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. W Święta nie marnuję jedzenia, piekę tyle sztuk ciastek, ilu spodziewam się gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Święta Bożego Narodzenia pachną pierniczkami, miodem, orzechami i śliwkowymi powidłami. Moja propozycja to połączenie tych wszystkich składników w korzennej, kruchej mini tarcie. Można je podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. W Święta nie marnuję jedzenia, piekę tyle sztuk ciastek, ilu spodziewam się gości.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
125 g masło
2 łyżka miód
2 łyżecz. przyprawa do piernika
1 szt. jajko
6 łyżka powidła śliwkowe łowicz
2 szt. jabłko
1 łyżka miód
30 g orzechy włoskie
Przygotowanie
Masło posiekać, dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim posmarowane tłuszczem foremki do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec ok 15 minut.
Do każdej mini tarty włożyć łyżkę powideł węgierkowych. Ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, a następnie posmarować je odrobiną miodu, posypać orzechami i wstawić ponownie do pieca na ok. 10 minut (180 st C).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
500
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.