Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
lubella
0
5 / 1
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
160 g mąka puszysta tortowa lubella
180 g cukier trzcinowy
100 g masło
60 g kakao decomorreno
1 szt. jajko kurze całe
1 łyżeczka przyprawa korzenna
0.30 łyżeczka proszek do pieczenia
0.30 łyżeczka soda
0.30 szkl. żurawina łowicz
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.
Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.