Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

lubella
Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

0

5 / 1

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

160 g mąka puszysta tortowa lubella

180 g cukier trzcinowy

100 g masło

60 g kakao decomorreno

1 szt. jajko kurze całe

1 łyżeczka przyprawa korzenna

0.30 łyżeczka proszek do pieczenia

0.30 łyżeczka soda

0.30 szkl. żurawina łowicz

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.

2

Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.

3

Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.

4

Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.

5

Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.

6

Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły