Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973656810.jpeg&w=3840&q=75)
0
5 / 1
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
160 g mąka puszysta tortowa lubella
180 g cukier trzcinowy
100 g masło
60 g kakao decomorreno
1 szt. jajko kurze całe
1 łyżecz. przyprawa korzenna
0.30 łyżecz. proszek do pieczenia
0.30 łyżecz. soda
0.30 szkl. żurawina łowicz
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.
Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.