Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
160 g mąka puszysta tortowa lubella
180 g cukier trzcinowy
100 g masło
60 g kakao decomorreno
1 szt. jajko kurze całe
1 łyżecz. przyprawa korzenna
0.30 łyżecz. proszek do pieczenia
0.30 łyżecz. soda
0.30 szkl. żurawina łowicz
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 10 minut.
Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.