KORZENNA ROLADA CZEKOLADOWA

decomorreno
KORZENNA ROLADA CZEKOLADOWA

0

5 / 1

Pyszna i delikatna rolada, która bez wątpienia zasmakuje wszystkim. Połączenie kremowego środka i aromatycznych przypraw korzennych, nie tylko pięknie pachnie, ale i rozpływa się w ustach!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

5 szt. jajka kurze całe

100 g cukier puder

100 g mąka pszenna tortowa ( typ 450 )

25 g kakao decomorreno

1 łyżka przyprawa korzenna

2 łyżka mleko

1 szcz. sól

450 śmietanka 30%

250 g serek mascarpone

4 łyżka cukier puder

2 łyżka likier kakaowy

120 śmietanka 36%

4 kost. czekolada

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Ubij całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę.

3

Następnie przesiej w dwóch partiach mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą korzenną oraz mleko.

4

Wymieszaj szpatułką delikatnie, przelej ciasto na duża blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Piecz przez około 9-10 minut w temp 175 C

6

Na blat wyłóż lekko wilgotną bawełnianą ściereczkę, posyp ją cukrem pudrem i po wyjęciu ciasta z piekarnika szybko połóż ciasto na ścierce, zdejmij z wierzchu papier do pieczenia.

7

Zawiń w rulon i pozostaw do wystudzenia.

8

W tym czasie ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec dodaj do smaku likier kakaowy.

9

Delikatnie rozwiń wystudzone ciasto, do środka nałóż krem i zawiń roladę.

10

Owiń folią i włóż do lodówki.

11

Podawaj ciasto śmietanką i posiekaną czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły