Koreczki wegetariańskie
m7
Klasyczny pomysł na przyjęcie w wersji wegetariańskiej.
1
0 / 0
Klasyczny pomysł na przyjęcie w wersji wegetariańskiej.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 pęcz. rzodkiewka
200 g ser żółty
200 g ser camembert
200 g ser pleśniowy blue
200 g pomidorki koktajlowe
100 g winogrona białe
100 g winogrona czerwone
10 szt. chleb razowy
5 szt. ogórek konserwowy
20 szt. oliwki zielone
20 szt. oliwki czarne
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. papryka pomarańczowa
Przygotowanie
Chleb kroimy w małe kostki. Ważne, aby był raczej zwarty. Wszystkie sery również kroimy w kostki. Ogórki kroimy w średniej grubości plasterki. Jeśli są duże, to plastry kroimy jeszcze na pół. Rzodkiewki, w zależności od rozmiaru, kroimy na połówki bądź ćwiartki. Pomidorki również możemy przekroić na pół. Kulki winogron kroimy na pół i obowiązkowo wydłubujemy pestki. Papryki kroimy w kostki. Następnie nabijamy powyższe składniki na wykałaczki według schematu:
pierwsza warstwa: chleb.
druga warstwa: ser: żółty lub camembert lub blue.
trzecia warstwa: ogór konserwowy lub oliwki (czarne, zielone) lub rzodkiewka lub pomidorek koktajlowy lub winogrono (zielone, czerwone).
czwarta warstwa: papryka (żółta, czerwona, pomarańczowa).
Przekrojone pomidorki i winogrona nabijamy tak, aby były wnętrzem do góry - sok nie wycieknie.