Koreańskie placuszki Hotteok nadziewane orzechami

Lubella
Koreańskie placuszki Hotteok nadziewane orzechami

0

0 / 0

Hotteok to jeden z najpopularniejszych koreańskich street foodów – chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku placuszki z pysznym, słodkim nadzieniem. W tej wersji są wypełnione aromatyczną mieszanką orzechów, miodu i cynamonu, która po usmażeniu zamienia się w przepyszny, lekko karmelizowany środek. Placuszki Hotteok to idealna propozycja na zimowe wieczory, słodkie śniadanie lub po prostu pyszną przekąskę do kawy czy herbaty.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

320 g mąka pszenna lubella

150 ml mleko

75 ml woda

7 g suche drożdże

1 łyżecz. cukier

1 szczyp. sól

Farsz

100 g orzechy brazylijskie

100 g orzechy pekan

30 g miód

1 łyżecz. cynamon

Dodatkowo

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier. Całość odstaw na chwilę.

2

Kiedy drożdże zaczną się pienić, wlej je do miski z przesianą mąką i solą. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.

3

Miskę z ciastem przykryj folią i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

4

Rozdrobnij malakserem lub posiekaj drobno uprażone wcześniej na suchej patelni orzechy.

5

Wymieszaj orzechy z miodem i cynamonem.

6

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, aby wytłoczyć z niego powietrze.

7

Podziel ciasto na 8 równych porcji, najlepiej użyj do tego wagi.

8

Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, następnie delikatnie rozwałkuj.

9

Dodaj na środek porcję farszu. Zlep w kulkę i jeszcze raz rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 7-8 cm.

10

Smaż placki na średnim ogniu na patelni z olejem przez około 2 minuty z każdej strony. W razie potrzeby przyklep je szpatułką, aby były płaskie.

11

Hotteok najlepiej smakują na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły