Koreańskie placuszki Hotteok nadziewane orzechami

Lubella

Hotteok to jeden z najpopularniejszych koreańskich street foodów – chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku placuszki z pysznym, słodkim nadzieniem. W tej wersji są wypełnione aromatyczną mieszanką orzechów, miodu i cynamonu, która po usmażeniu zamienia się w przepyszny, lekko karmelizowany środek. Placuszki Hotteok to idealna propozycja na zimowe wieczory, słodkie śniadanie lub po prostu pyszną przekąskę do kawy czy herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Hotteok to jeden z najpopularniejszych koreańskich street foodów – chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku placuszki z pysznym, słodkim nadzieniem. W tej wersji są wypełnione aromatyczną mieszanką orzechów, miodu i cynamonu, która po usmażeniu zamienia się w przepyszny, lekko karmelizowany środek. Placuszki Hotteok to idealna propozycja na zimowe wieczory, słodkie śniadanie lub po prostu pyszną przekąskę do kawy czy herbaty.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
320 g mąka pszenna lubella
150 ml mleko
75 ml woda
7 g suche drożdże
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól
Farsz
100 g orzechy brazylijskie
100 g orzechy pekan
30 g miód
1 łyżecz. cynamon
Dodatkowo
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Do letniego mleka dodaj drożdże i cukier. Całość odstaw na chwilę.
Kiedy drożdże zaczną się pienić, wlej je do miski z przesianą mąką i solą. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.
Miskę z ciastem przykryj folią i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Rozdrobnij malakserem lub posiekaj drobno uprażone wcześniej na suchej patelni orzechy.
Wymieszaj orzechy z miodem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, aby wytłoczyć z niego powietrze.
Podziel ciasto na 8 równych porcji, najlepiej użyj do tego wagi.
Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, następnie delikatnie rozwałkuj.
Dodaj na środek porcję farszu. Zlep w kulkę i jeszcze raz rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 7-8 cm.
Smaż placki na średnim ogniu na patelni z olejem przez około 2 minuty z każdej strony. W razie potrzeby przyklep je szpatułką, aby były płaskie.
Hotteok najlepiej smakują na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.