Koreański popcorn z kalafiora z sosem gochujang

EkspertOdKuchni
Koreański popcorn z kalafiora z sosem gochujang

0

0 / 0

Koreański popcorn z kalafiora z sosem gochujang to chrupiąca, pikantna przekąska inspirowana azjatyckim street foodem. Złociste różyczki kalafiora w lekkiej panierce, oblepione aromatyczną glazurą z pasty gochujang, to doskonała alternatywa dla kurczaka w stylu KFC – tylko w wersji roślinnej. Sprawdzi się jako imprezowy hit, przekąska do filmu albo pomysł na niebanalny dodatek do obiadu. Polubią go zarówno wegetarianie, jak i wszyscy, którzy lubią wyraziste, lekko ostre smaki z nutą słodyczy i umami.

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

700 g kalafior

100 g skrobia ziemniaczana

500 ml olej do smażenia

2 łyżka pasta gochujang

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka cukier brązowy

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. imbir tarty

1 łyżka ocet ryżowy

1 łyżecz. olej sezamowy

2 łyżka woda

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 łyżka prażony sezam do posypania

Przygotowanie


1

Podziel kalafiora na małe różyczki — wielkości kęsa.

2

Wrzuć je do wrzątku i gotuj ok. 5 minut, aż lekko zmiękną Odcedź i pozostaw do odparowania.

3

Obtocz różyczki w skrobi ziemniaczanej, dokładnie pokrywając każdą z nich.

4

Rozgrzej olej w garnku lub woku do ok. 180°C.

5

Smaż kalafiora partiami przez 3–4 minuty, aż będzie złocisty i chrupiący.

6

Wyłóż na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

7

W rondelku rozgrzej łyżeczkę oleju sezamowego. Dodaj czosnek i imbir. Smaż krótko (ok. 30 sekund).

8

Dodaj pastę gochujang, sos sojowy, cukier (lub miód), ocet ryżowy i wodę.

9

Gotuj 1–2 minuty, aż powstanie gęsta, błyszcząca glazura.

10

Wrzuć usmażonego kalafiora do dużej miski. Polej gorącą glazurą i dokładnie wymieszaj, aby każda różyczka była nią pokryta.

11

Podawaj od razu, posypując posiekanym szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły