Koreański chrupiący kurczak w sosie gochujang
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Chrupiący kurczak w sosie gochujang to popularne danie pochodzące z kuchni koreańskiej, które zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych i pikantnych smaków. To świetny wybór zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i przekąska podczas spotkań towarzyskich lub smaczną kolację. Chrupiący kurczak w sosie gochujang doskonale smakuje z ryżem, warzywami lub sałatką. Można go również podać jako dodatek do makaronu lub tacos. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g podudzia z kurczaka
1 łyżeczka korzeń imbiru utarty
150 g skrobia ziemniaczana
2 łyżka pasta gochujang
100 g kotlin ketchup pikantny
5 łyżka sos sojowy
2 szt. gwiazdki anyżu
60 g cukier trzcinowy
1 pęcz. cebula dymka
1 szcz. sezam
1 łyżka masło
1 szcz. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Podudzia z kurczaka pokroić w drobne paski, przełożyć do miski, doprawić bardzo drobno posiekanym imbirem i czosnkiem (można przecisnąć przez praskę).
Dodać 3 łyżki sosu sojowego jasnego dobrej jakości, pieprz i sól, a następnie całość dokładnie wymieszać, aby mięso wchłonęło przyprawy.
W garnku rozgrzać olej. Do kurczaka wsypać ok. 100 g skrobi ziemniaczanej, wymieszać i dodać trochę wody. Całość dalej mieszać, aż do uzyskania cienkiej warstwy ciasta o konsystencji ciasta na naleśniki — w razie potrzeby dodać więcej skrobi.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier trzcinowy i gwiazdki anyżu. Kiedy cukier się rozpuści dodać dwie łyżki sosu sojowego, pastę gochujang oraz ketchup. Gotować ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Do rozgrzanego oleju wrzucać kawałki kurczaka w cieście. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, wyławiać i odkładać na papier, aby odsączyć nadmiar oleju.
Po usmażeniu całej partii kurczaka zwiększamy ogień i na mocniej rozgrzanym oleju smażymy mięso drugi raz przez ok. 2 minuty, aż będzie bardzo chrupiący i złapie lekki złoty kolor.
W dużej misce mieszamy usmażonego dwa razy kurczaka z sosem, tak aby oblepił panierkę. Posypujemy pokrojoną cebulą dymką oraz sezamem.