Koreański chrupiący kurczak w sosie gochujang
EkspertOdKuchni
Chrupiący kurczak w sosie gochujang to popularne danie pochodzące z kuchni koreańskiej, które zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych i pikantnych smaków. To świetny wybór zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i przekąska podczas spotkań towarzyskich lub smaczną kolację. Chrupiący kurczak w sosie gochujang doskonale smakuje z ryżem, warzywami lub sałatką. Można go również podać jako dodatek do makaronu lub tacos. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
525
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiący kurczak w sosie gochujang to popularne danie pochodzące z kuchni koreańskiej, które zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych i pikantnych smaków. To świetny wybór zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i przekąska podczas spotkań towarzyskich lub smaczną kolację. Chrupiący kurczak w sosie gochujang doskonale smakuje z ryżem, warzywami lub sałatką. Można go również podać jako dodatek do makaronu lub tacos. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g podudzia z kurczaka
1 łyżecz. korzeń imbiru utarty
150 g skrobia ziemniaczana
2 łyżka pasta gochujang
100 g kotlin ketchup pikantny
5 łyżka sos sojowy
2 szt. gwiazdki anyżu
60 g cukier trzcinowy
1 pęcz. cebula dymka
1 szczyp. sezam
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Podudzia z kurczaka pokroić w drobne paski, przełożyć do miski, doprawić bardzo drobno posiekanym imbirem i czosnkiem (można przecisnąć przez praskę).
Dodać 3 łyżki sosu sojowego jasnego dobrej jakości, pieprz i sól, a następnie całość dokładnie wymieszać, aby mięso wchłonęło przyprawy.
W garnku rozgrzać olej. Do kurczaka wsypać ok. 100 g skrobi ziemniaczanej, wymieszać i dodać trochę wody. Całość dalej mieszać, aż do uzyskania cienkiej warstwy ciasta o konsystencji ciasta na naleśniki — w razie potrzeby dodać więcej skrobi.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier trzcinowy i gwiazdki anyżu. Kiedy cukier się rozpuści dodać dwie łyżki sosu sojowego, pastę gochujang oraz ketchup. Gotować ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Do rozgrzanego oleju wrzucać kawałki kurczaka w cieście. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, wyławiać i odkładać na papier, aby odsączyć nadmiar oleju.
Po usmażeniu całej partii kurczaka zwiększamy ogień i na mocniej rozgrzanym oleju smażymy mięso drugi raz przez ok. 2 minuty, aż będzie bardzo chrupiący i złapie lekki złoty kolor.
W dużej misce mieszamy usmażonego dwa razy kurczaka z sosem, tak aby oblepił panierkę. Posypujemy pokrojoną cebulą dymką oraz sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
525
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.