Koreański chrupiący kurczak w sosie gochujang

EkspertOdKuchni
Koreański chrupiący kurczak w sosie gochujang

0

0 / 0

Chrupiący kurczak w sosie gochujang to popularne danie pochodzące z kuchni koreańskiej, które zasmakuje wszystkim miłośnikom aromatycznych i pikantnych smaków. To świetny wybór zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i przekąska podczas spotkań towarzyskich lub smaczną kolację. Chrupiący kurczak w sosie gochujang doskonale smakuje z ryżem, warzywami lub sałatką. Można go również podać jako dodatek do makaronu lub tacos. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g podudzia z kurczaka

1 łyżeczka korzeń imbiru utarty

150 g skrobia ziemniaczana

2 łyżka pasta gochujang

100 g kotlin ketchup pikantny

5 łyżka sos sojowy

2 szt. gwiazdki anyżu

60 g cukier trzcinowy

1 pęcz. cebula dymka

1 szcz. sezam

1 łyżka masło

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Podudzia z kurczaka pokroić w drobne paski, przełożyć do miski, doprawić bardzo drobno posiekanym imbirem i czosnkiem (można przecisnąć przez praskę).

2

Dodać 3 łyżki sosu sojowego jasnego dobrej jakości, pieprz i sól, a następnie całość dokładnie wymieszać, aby mięso wchłonęło przyprawy.

3

W garnku rozgrzać olej. Do kurczaka wsypać ok. 100 g skrobi ziemniaczanej, wymieszać i dodać trochę wody. Całość dalej mieszać, aż do uzyskania cienkiej warstwy ciasta o konsystencji ciasta na naleśniki — w razie potrzeby dodać więcej skrobi.

4

W rondelku roztopić masło, dodać cukier trzcinowy i gwiazdki anyżu. Kiedy cukier się rozpuści dodać dwie łyżki sosu sojowego, pastę gochujang oraz ketchup. Gotować ok. 5 minut, co chwilę mieszając.

5

Do rozgrzanego oleju wrzucać kawałki kurczaka w cieście. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, wyławiać i odkładać na papier, aby odsączyć nadmiar oleju.

6

Po usmażeniu całej partii kurczaka zwiększamy ogień i na mocniej rozgrzanym oleju smażymy mięso drugi raz przez ok. 2 minuty, aż będzie bardzo chrupiący i złapie lekki złoty kolor.

7

W dużej misce mieszamy usmażonego dwa razy kurczaka z sosem, tak aby oblepił panierkę. Posypujemy pokrojoną cebulą dymką oraz sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły