Koreańska zupa z wodorostów

EkspertOdKuchni
Koreańska zupa z wodorostów

0

0 / 0

Miyeok guk, czyli zupa z wodorostów, to zdrowa, pożywna i lekkostrawna propozycja dla wszystkich fanów koreańskiej kuchni. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie smaki z dna oceanu. Świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również z ugotowanym ryżem, makaronem lub kimchi. Smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

20 g suszone wodorosty wakame

100 g mięso wołowe

2 łyżka olej sezamowy

2 szt. ząbki czosnku

4 łyżka sos sojowy

1 l woda

1 łyżka sezam

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól morska

Przygotowanie


1

Suszone wodorosty namocz w wodzie przez 15-20 minut i odcedź.

2

W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i podsmaż wołowinę pokrojoną w kosteczkę. Po minucie dodaj odcedzone wodorosty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż przez chwilę.

3

Do garnka wlej wodę i sos sojowy.

4

Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Dopraw według uznania pieprzem i solą.

5

Zupę serwuj posypaną sezamem na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły