Koreańska zupa z wodorostów
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Koreańska zupa z wodorostów](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1715159630284.png&w=3840&q=75)
Miyeok guk, czyli zupa z wodorostów, to zdrowa, pożywna i lekkostrawna propozycja dla wszystkich fanów koreańskiej kuchni. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie smaki z dna oceanu. Świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również z ugotowanym ryżem, makaronem lub kimchi. Smacznego!
0
0 / 0
Miyeok guk, czyli zupa z wodorostów, to zdrowa, pożywna i lekkostrawna propozycja dla wszystkich fanów koreańskiej kuchni. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie smaki z dna oceanu. Świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również z ugotowanym ryżem, makaronem lub kimchi. Smacznego!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
20 g suszone wodorosty wakame
100 g mięso wołowe
2 łyżka olej sezamowy
2 szt. ząbki czosnku
4 łyżka sos sojowy
1 l woda
1 łyżka sezam
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól morska
Przygotowanie
Suszone wodorosty namocz w wodzie przez 15-20 minut i odcedź.
W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i podsmaż wołowinę pokrojoną w kosteczkę. Po minucie dodaj odcedzone wodorosty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż przez chwilę.
Do garnka wlej wodę i sos sojowy.
Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Dopraw według uznania pieprzem i solą.
Zupę serwuj posypaną sezamem na wierzchu.