Kopytka ze skwarkami

m7

Smaczne i dobre kopytka ze skwarkami na obiad lub jako dodatek do mięs.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1611
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
231
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smaczne i dobre kopytka ze skwarkami na obiad lub jako dodatek do mięs.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cebula
3 szt. jaja kurze całe
20 dag. słonina
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuścić je przez praskę. Dodać mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Wyrobić dobrze na gładką masę. Następnie z masy formować cienkie wałeczki i kroić je na mniejsze kawałki.
W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucić kopytka i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić.
Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażyć na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
Kopytka rozłożyć na talerze, polać je tłuszczem ze skwarkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1611
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
231
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.