1

Składniki

3 Kilogramy
ziemniaki
1 Szczypta
sól
4 Szklanki
mąka
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
jaja kurze całe
20 Dekagramów
Słonina
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuszczamy je przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka oraz szczyptę soli, wyrabiamy dobrze na gładką masę. Następnie z masy formujemy cienkie wałeczki i kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucamy kopytka i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
  3. Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażymy na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
  4. Kopytka rozkładamy na talerze, polewamy je tłuszczem ze skwarkami.

Opis

Smaczne i dobre na obiad

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Gnocchi w sosie pomidorowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Czulent

Przepis
Średni Do 3 godz
Czulent

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!