Example thumb
1

Składniki

3 Kilogramy
ziemniaki
1 Szczypta
sól
4 Szklanki
mąka
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
jaja kurze całe
20 Dekagramów
Słonina
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuszczamy je przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka oraz szczyptę soli, wyrabiamy dobrze na gładką masę. Następnie z masy formujemy cienkie wałeczki i kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucamy kopytka i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
  3. Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażymy na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
  4. Kopytka rozkładamy na talerze, polewamy je tłuszczem ze skwarkami.

Opis

Smaczne i dobre na obiad

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!