1

Składniki

3 Kilogramy
ziemniaki
1 Szczypta
sól
4 Szklanki
mąka
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
jaja kurze całe
20 Dekagramów
Słonina
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuszczamy je przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka oraz szczyptę soli, wyrabiamy dobrze na gładką masę. Następnie z masy formujemy cienkie wałeczki i kroimy je na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucamy kopytka i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
  3. Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażymy na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
  4. Kopytka rozkładamy na talerze, polewamy je tłuszczem ze skwarkami.

Opis

Smaczne i dobre na obiad

Podobne przepisy

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Indyjskie Bhaji

Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Kopytka w sosie pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!