Kopytka ze skwarkami

m7
Kopytka ze skwarkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Smaczne i dobre kopytka ze skwarkami na obiad lub jako dodatek do mięs.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. cebula

3 szt. jaja kurze całe

20 dag. słonina

Przygotowanie


Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuścić je przez praskę. Dodać mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Wyrobić dobrze na gładką masę. Następnie z masy formować cienkie wałeczki i kroić je na mniejsze kawałki.

W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucić kopytka i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić.

Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażyć na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.

Kopytka rozłożyć na talerze, polać je tłuszczem ze skwarkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1611

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

231

gram

Tłuszcze

51

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły