Kopytka ze skwarkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka ze skwarkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975085604.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne i dobre kopytka ze skwarkami na obiad lub jako dodatek do mięs.
1
0 / 0
Smaczne i dobre kopytka ze skwarkami na obiad lub jako dodatek do mięs.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cebula
3 szt. jaja kurze całe
20 dag. słonina
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuścić je przez praskę. Dodać mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Wyrobić dobrze na gładką masę. Następnie z masy formować cienkie wałeczki i kroić je na mniejsze kawałki.
W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucić kopytka i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić.
Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażyć na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
Kopytka rozłożyć na talerze, polać je tłuszczem ze skwarkami.