Kopytka ze skwarkami

m7
Kopytka ze skwarkami

1

0 / 0

Smaczne i dobre kopytka ze skwarkami na obiad lub jako dodatek do mięs.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 kg ziemniaki

1 szcz. sól

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. cebula

3 szt. jaja kurze całe

20 dek. słonina

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odstawić do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuścić je przez praskę. Dodać mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Wyrobić dobrze na gładką masę. Następnie z masy formować cienkie wałeczki i kroić je na mniejsze kawałki.

2

W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucić kopytka i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić.

3

Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażyć na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.

4

Kopytka rozłożyć na talerze, polać je tłuszczem ze skwarkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły