Kopytka z ziemniaków i sera ricotta
m7
Kopytka zawsze tylko z ziemniaków a tu z dodatkiem sera.Pyszna odmiana warta spróbowania.
0
0 / 0
Kopytka zawsze tylko z ziemniaków a tu z dodatkiem sera.Pyszna odmiana warta spróbowania.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki
2 łyżecz. sól
260 g ricotta
1 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Studzimy i obieramy ze skórki.
Bardzo dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków.
Odmierzamy 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków.
Dodajemy ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę.
Doprawiamy solą (około 2 łyżeczek), mieszamy składniki i podsypując mąką formujemy kulę z ciasta .
Ciasto dzielimy na 3 części i podsypując lekko mąką formujemy dłońmi cienkie wałeczki.
Ostrym nożem odcinać kopytka.
Przed podaniem polewamy roztopionym masełkiem lub skwarkami lub sosem np .grzybowym.