Kopytka z ziemniaków i sera ricotta

m7
Kopytka z ziemniaków i sera ricotta

0

0 / 0

Kopytka zawsze tylko z ziemniaków a tu z dodatkiem sera.Pyszna odmiana warta spróbowania.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki

2 łyżeczka sól

260 g ricotta

1 szt. żółtko jaja kurzego

0

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.

2

Studzimy i obieramy ze skórki.

3

Bardzo dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków.

4

Odmierzamy 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków.

5

Dodajemy ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę.

6

Doprawiamy solą (około 2 łyżeczek), mieszamy składniki i podsypując mąką formujemy kulę z ciasta .

7

Ciasto dzielimy na 3 części i podsypując lekko mąką formujemy dłońmi cienkie wałeczki.

8

Ostrym nożem odcinać kopytka.

9

Przed podaniem polewamy roztopionym masełkiem lub skwarkami lub sosem np .grzybowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły