0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
2 Łyżeczki
sól
260 Gramów
Ricotta
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
0 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
  2. Studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Bardzo dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków.
  4. Odmierzamy 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków.
  5. Dodajemy ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę.
  6. Doprawiamy solą (około 2 łyżeczek), mieszamy składniki i podsypując mąką formujemy kulę z ciasta .
  7. Ciasto dzielimy na 3 części i podsypując lekko mąką formujemy dłońmi cienkie wałeczki.
  8. Ostrym nożem odcinać kopytka.
  9. Przed podaniem polewamy roztopionym masełkiem lub skwarkami lub sosem np .grzybowym.

Opis

Kopytka zawsze tylko z ziemniaków a tu z dodatkiem sera.Pyszna odmiana warta spróbowania.

Podobne przepisy

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Pierogi z serem

Średni Do 1 godz
Pierogi z serem

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Samosy - indyjskie pierożki

Średni Do 1 godz
Samosy - indyjskie pierożki

Spaghetti z bakłażanem

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z bakłażanem

Tagliatelle z sosem mascarpone

Łatwy Do 40 min
Tagliatelle z sosem mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!