0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
2 Łyżeczki
sól
260 Gramów
Ricotta
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
0 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
  2. Studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Bardzo dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków.
  4. Odmierzamy 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków.
  5. Dodajemy ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę.
  6. Doprawiamy solą (około 2 łyżeczek), mieszamy składniki i podsypując mąką formujemy kulę z ciasta .
  7. Ciasto dzielimy na 3 części i podsypując lekko mąką formujemy dłońmi cienkie wałeczki.
  8. Ostrym nożem odcinać kopytka.
  9. Przed podaniem polewamy roztopionym masełkiem lub skwarkami lub sosem np .grzybowym.

Opis

Kopytka zawsze tylko z ziemniaków a tu z dodatkiem sera.Pyszna odmiana warta spróbowania.

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Pierogi z serem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z serem

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Samosy - indyjskie pierożki

Przepis
Średni Do 1 godz
Samosy - indyjskie pierożki

Spaghetti z bakłażanem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z bakłażanem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!