Kopytka z grzybami

monikap
Kopytka z grzybami

0

0 / 0

W oryginalnym przepisie były boczniaki ja użyłam podgrzybków Ale można zrobić nawet z pieczarkami

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka masło

30 dag. grzyby leśne

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przecisnąć przez praskę dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieść ciasto.

2

Podzielić na 4 części, z każdej uformować cienkie wałki i kroić tak jak na kopytka po skosie na niewielkie kluseczki.

3

Przygotować sos grzybowy: cebulę pokroić w cienkie pióra grzybki (mrożone wcześniej rozmrozić)pokroić, mniejsze zostawić w całości na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, podsmażyć. Dodać grzyby, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu ok. 20-25 min. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i chwilę podusić

4

W tym czasie zagotować wodę posolić i partiami wrzucać kopytka Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z grzybkami Smacznego

Wartości odżywcze na porcję


Energia

314

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły