0

Składniki

100 Mililitrów
śmietana 18%
1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
2 Łyżki
masło
30 Dekagramów
grzyby leśne
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przecisnąć przez praskę dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieść ciasto.
  2. Podzielić na 4 części, z każdej uformować cienkie wałki i kroić tak jak na kopytka po skosie na niewielkie kluseczki.
  3. Przygotować sos grzybowy: cebulę pokroić w cienkie pióra grzybki (mrożone wcześniej rozmrozić)pokroić, mniejsze zostawić w całości na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, podsmażyć. Dodać grzyby, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu ok. 20-25 min. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i chwilę podusić
  4. W tym czasie zagotować wodę posolić i partiami wrzucać kopytka Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z grzybkami Smacznego

Opis

W oryginalnym przepisie były boczniaki ja użyłam podgrzybków Ale można zrobić nawet z pieczarkami

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)

Przepis
Średni Do 3 godz
Pierogi wigilijne (z kapustą i grzybami)

Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Quiche z grillowanym łososiem i brokułami

Wstążki z sosem grzybowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wstążki z sosem grzybowym

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!