Kopytka z grzybami
monikap
W oryginalnym przepisie były boczniaki ja użyłam podgrzybków Ale można zrobić nawet z pieczarkami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
314
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W oryginalnym przepisie były boczniaki ja użyłam podgrzybków Ale można zrobić nawet z pieczarkami
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka masło
30 dag. grzyby leśne
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przecisnąć przez praskę dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieść ciasto.
Podzielić na 4 części, z każdej uformować cienkie wałki i kroić tak jak na kopytka po skosie na niewielkie kluseczki.
Przygotować sos grzybowy: cebulę pokroić w cienkie pióra grzybki (mrożone wcześniej rozmrozić)pokroić, mniejsze zostawić w całości na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, podsmażyć. Dodać grzyby, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu ok. 20-25 min. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i chwilę podusić
W tym czasie zagotować wodę posolić i partiami wrzucać kopytka Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z grzybkami Smacznego
Wartości odżywcze na porcję
Energia
314
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.