Example thumb
0

Składniki

100 Mililitrów
śmietana 18%
1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
0.75 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
2 Łyżki
masło
30 Dekagramów
grzyby leśne
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie przecisnąć przez praskę dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieść ciasto.
  2. Podzielić na 4 części, z każdej uformować cienkie wałki i kroić tak jak na kopytka po skosie na niewielkie kluseczki.
  3. Przygotować sos grzybowy: cebulę pokroić w cienkie pióra grzybki (mrożone wcześniej rozmrozić)pokroić, mniejsze zostawić w całości na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, podsmażyć. Dodać grzyby, dolać trochę wody i dusić na małym ogniu ok. 20-25 min. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i chwilę podusić
  4. W tym czasie zagotować wodę posolić i partiami wrzucać kopytka Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z grzybkami Smacznego

Opis

W oryginalnym przepisie były boczniaki ja użyłam podgrzybków Ale można zrobić nawet z pieczarkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!