Kopytka z dyni
formularz
0
0 / 0
Kopytka z dyni to smaczny obiad z dodatkiem sosu chrzanowego. To również idealny sposób na wykorzystanie zamrożonej dyni.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g ziemniaki
150 g puree z dyni
1 szt. jajko
0.75 szkl. mąka pszenna
2 łyżka masło
2 łyżka chrzan krakus
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
2 łyżka posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
1
Ziemniaki gotujemy do miękkości, a wystudzone przeciskamy przez praskę.
2
Mieszamy z dynią i jajkiem, po czym stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto.
3
Formujemy wałeczki i kroimy je na kopytka. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
4
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy chrzan, mieszamy i polewamy kopytka. Dekorujemy je natką pietruszki.