Kopytka z dyni z sosem chrzanowym

Krakus
Kopytka z dyni z sosem chrzanowym

0

0 / 0

Kopytka z dyni z sosem chrzanowym to pyszne, jesienne danie, które łączy delikatną słodycz pieczonej dyni i ziemniaków z wyrazistym, aromatycznym sosem chrzanowym na maśle. To prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Kopytka są miękkie, puszyste i złociste, a kremowy sos nadaje im charakter i głębię smaku. Idealna propozycja na chłodniejsze dni, która rozgrzeje i nasyci, a jednocześnie zachwyci wyglądem, szczególnie udekorowana świeżą natką pietruszki.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g ziemniaki

150 g puree z dyni

1 szt. jajko

0.75 szkl. mąka pszenna

2 łyżka masło

2 łyżka chrzan krakus

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy do miękkości, a wystudzone przeciskamy przez praskę.

2

Mieszamy z dynią i jajkiem, po czym stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto.

3

Formujemy wałeczki i kroimy je na kopytka. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie przez około 3 minuty.

4

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy chrzan, mieszamy i polewamy kopytka. Dekorujemy je natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

270

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły