Kopytka z dyni
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Kopytka z dyni](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973216968.jpeg&w=3840&q=75)
Kopytka z dyni to smaczny obiad z dodatkiem sosu chrzanowego. To również idealny sposób na wykorzystanie zamrożonej dyni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
270
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kopytka z dyni to smaczny obiad z dodatkiem sosu chrzanowego. To również idealny sposób na wykorzystanie zamrożonej dyni.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g ziemniaki
150 g puree z dyni
1 szt. jajko
0.75 szkl. mąka pszenna
2 łyżka masło
2 łyżka chrzan krakus
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżka posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości, a wystudzone przeciskamy przez praskę.
Mieszamy z dynią i jajkiem, po czym stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto.
Formujemy wałeczki i kroimy je na kopytka. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy chrzan, mieszamy i polewamy kopytka. Dekorujemy je natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
270
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.