Kopytka z cebulą

m7
Kopytka z cebulą

0

3.3 / 4

Przepis mojej babci na kopytka. Pyszne i tradycyjne i z ugotowanych ziemniaków. To jest również sposób radzenia sobie z pozostałością składników z obiadu, gdy ziemniaków mamy za dużo ugotowanych i nie chcemy ich wyrzucać. Idealnie wpisuje się w trend #zerowaste #niemarnowanie

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 kg ziemniaki ugotowane

1 szczyp. sól

250 g mąka lubella puszysta tortowa

2 szt. cebula

3 łyżka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotować, następnie wystudzić i przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dodać mąkę sól i pieprz, formować na stolnicy wałeczki i potem kroić nożem kluski. Gotować w gorącej osolonej wodzie aż do wypłynięcia, wyjmować drewnianą łyżką, aby nie porozrywać klusek. Wystudzone podsmażyć z cebulką na tłuszczu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

622

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

117

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły