Kopytka z boczkiem i kurkami

EkspertOdKuchni
Kopytka z boczkiem i kurkami

0

0 / 0

Kopytka z boczkiem i kurkami to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aksamitnych kluseczek z chrupiącym boczkiem, aromatycznym sosem grzybowym i świeżą natką pietruszki zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. To świetna propozycja kulinarna na chłodniejsze dni, która skutecznie rozgrzeje i nasyci. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ziemniaki ugotowane

200 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jajko

300 g kurki

300 g boczek wędzony surowy

0.50 szt. cebula

2 łyżka masło

200 śmietanka kremowa 30%

0.50 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Przygotuj stolnicę. Wyłóż na nią ugotowane ziemniaki, mąkę, jajko i szczyptę soli.

2

Wszystko dokładnie zagnieć, aż do jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, możesz dodać więcej mąki.

3

Całość podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek o grubości ok. 2 cm.

4

Każdy wałek spłaszcz lekko ręką, podsyp skrobią i wytnij nożem kawałki o długości ok. 1,5 - 2 cm.

5

Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę wraz z odrobiną soli.

6

Delikatnie wrzuć do wody partię kopytek. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez około 3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.

7

Pokrojony w plastry boczek usmaż na patelni, aż uzyska brązowy kolor. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj czosnek na tarce lub posiekaj go drobno. Wrzuć całość na patelnię.

8

Gdy cebulka się zeszkli, dodaj oczyszczone kurki i smaż całość jeszcze przez chwilę.

9

Na koniec dodaj śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania.

10

Ugotowane wcześniej kopytka podsmaż na maśle, a następnie przełóż na talerz i polej sosem kurkowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły