Kopytka z boczkiem i kurkami
EkspertOdKuchni
Kopytka z boczkiem i kurkami to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aksamitnych kluseczek z chrupiącym boczkiem, aromatycznym sosem grzybowym i świeżą natką pietruszki zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. To świetna propozycja kulinarna na chłodniejsze dni, która skutecznie rozgrzeje i nasyci. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
765
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kopytka z boczkiem i kurkami to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Połączenie aksamitnych kluseczek z chrupiącym boczkiem, aromatycznym sosem grzybowym i świeżą natką pietruszki zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. To świetna propozycja kulinarna na chłodniejsze dni, która skutecznie rozgrzeje i nasyci. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki ugotowane
200 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
300 g kurki
300 g boczek wędzony surowy
0.50 szt. cebula
2 łyżka masło
200 śmietanka kremowa 30%
0.50 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Przygotuj stolnicę. Wyłóż na nią ugotowane ziemniaki, mąkę, jajko i szczyptę soli.
Wszystko dokładnie zagnieć, aż do jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, możesz dodać więcej mąki.
Całość podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek o grubości ok. 2 cm.
Każdy wałek spłaszcz lekko ręką, podsyp skrobią i wytnij nożem kawałki o długości ok. 1,5 - 2 cm.
Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę wraz z odrobiną soli.
Delikatnie wrzuć do wody partię kopytek. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez około 3 minuty i wyjmij łyżką cedzakową.
Pokrojony w plastry boczek usmaż na patelni, aż uzyska brązowy kolor. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj czosnek na tarce lub posiekaj go drobno. Wrzuć całość na patelnię.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaj oczyszczone kurki i smaż całość jeszcze przez chwilę.
Na koniec dodaj śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania.
Ugotowane wcześniej kopytka podsmaż na maśle, a następnie przełóż na talerz i polej sosem kurkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
765
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.