Kopytka z batatów po koreańsku

Lubella
Kopytka z batatów po koreańsku

0

0 / 0

Kopytka z batatów po koreańsku to aromatyczne połączenie tradycyjnych polskich kopytek z orientalnymi smakami. Idealnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się z sosem na bazie imbiru, czosnku i chilli i najlepiej smakują z sezamem i świeżo posiekaną cebulą dymką na wierzchu.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg bataty

250 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 3 cm

2 szt. papryczka chili

5 łyżka sezam

1 pęcz. cebula dymka

1 łyżka olej sezamowy

0.50 łyżecz. pieprz syczuański

100 ml olej

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Bataty umyć, obrać i pokroić w 2 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 200°C.

2

Upieczone bataty wystudzić i zmielić malakserem na gładką masę.

3

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać purée z batatów oraz jajko. Ciasto wyrobić (będzie się kleić) i podzielić na 3 równe porcje. Podsypać mąką, uformować wałek i pokroić pod skosem w jednakowe kawałki.

4

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić porcję kopytek i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.

5

Imbir, czosnek i chilli pokroić w drobną kosteczkę. Dodać sezam, posiekaną cebulę dymkę oraz olej sezamowy.

6

Olej mocno rozgrzać, wlać do miseczki z warzywami i szybko zamieszać.

7

Porcję kopytek wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać dodatkowo sezamem i cebulą dymką.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły