Kopytka z batatów po koreańsku
Lubella
Kopytka z batatów po koreańsku to aromatyczne połączenie tradycyjnych polskich kopytek z orientalnymi smakami. Idealnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się z sosem na bazie imbiru, czosnku i chilli i najlepiej smakują z sezamem i świeżo posiekaną cebulą dymką na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
585
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kopytka z batatów po koreańsku to aromatyczne połączenie tradycyjnych polskich kopytek z orientalnymi smakami. Idealnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się z sosem na bazie imbiru, czosnku i chilli i najlepiej smakują z sezamem i świeżo posiekaną cebulą dymką na wierzchu.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg bataty
250 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir 3 cm
2 szt. papryczka chili
5 łyżka sezam
1 pęcz. cebula dymka
1 łyżka olej sezamowy
0.50 łyżecz. pieprz syczuański
100 ml olej
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Bataty umyć, obrać i pokroić w 2 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone bataty wystudzić i zmielić malakserem na gładką masę.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać purée z batatów oraz jajko. Ciasto wyrobić (będzie się kleić) i podzielić na 3 równe porcje. Podsypać mąką, uformować wałek i pokroić pod skosem w jednakowe kawałki.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić porcję kopytek i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
Imbir, czosnek i chilli pokroić w drobną kosteczkę. Dodać sezam, posiekaną cebulę dymkę oraz olej sezamowy.
Olej mocno rozgrzać, wlać do miseczki z warzywami i szybko zamieszać.
Porcję kopytek wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać dodatkowo sezamem i cebulą dymką.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
585
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.