Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975410626.jpeg&w=3840&q=75)
Kopytka w sosie pomidorowym z serem to świetny pomysł na ciepły posiłek dla wielbicieli ziemniaczanych potraw!
0
4 / 1
Kopytka w sosie pomidorowym z serem to świetny pomysł na ciepły posiłek dla wielbicieli ziemniaczanych potraw!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki ugotowane
1 szkl. mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
400 g passata pomidorowa łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżecz. włoszczyzna suszona
0.50 szkl. woda wrząca
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
80 g ser cheddar starty
2 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Do wrzącej wody dodać suszoną włoszczyznę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać 80 g startego sera, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i wymieszać.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrobić. W miarę potrzeby dosypać mąki.
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch.
Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem.