Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem

maspexdigital
Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem

0

4 / 1

Kopytka w sosie pomidorowym z serem to świetny pomysł na ciepły posiłek dla wielbicieli ziemniaczanych potraw!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg ziemniaki ugotowane

1 szkl. mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 szcz. sól

400 g passata pomidorowa łowicz

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżeczka włoszczyzna suszona

0.50 szkl. woda wrząca

1 szcz. sól, pieprz, cukier

80 g ser cheddar starty

2 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Do wrzącej wody dodać suszoną włoszczyznę.

2

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać 80 g startego sera, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i wymieszać.

3

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrobić. W miarę potrzeby dosypać mąki.

4

Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch.

5

Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły