0

Składniki

kopytka:

0.5 Kilograma
ziemniaki ugotowane
1 Szklanka
Mąka pszenna Lubella
1 Sztuka
jajko
1 Szczypta
sól

sos pomidorowy:

400 Gramów
ingridient
passata pomidorowa Łowicz
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
2 Łyżeczki
Włoszczyzna suszona
0.5 Szklanki
Woda wrząca
1 Szczypta
Sól, pieprz, cukier
80 Gramów
Ser cheddar starty
2 Łyżki
Masło klarowane
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do wrzącej wody dodać suszoną włoszczyznę.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać 80 g startego sera, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i wymieszać.
  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrobić. W miarę potrzeby dosypać mąki.
  4. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch.
  5. Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem.

Opis

Kopytka w sosie pomidorowym z serem to świetny pomysł na ciepły posiłek dla wielbicieli ziemniaczanych potraw!

Podobne przepisy

Tagliatelle ze szpinakiem, awokado i prażonymi migdałami w ...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tagliatelle ze szpinakiem, awokado i prażonymi migdałami w sosie serowym

Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Łosoś w płatkach kukurydzianych na szpinaku

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą

Makaron nadziewany

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron nadziewany

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!