Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem
maspexdigital
Kopytka w sosie pomidorowym z serem to świetny pomysł na ciepły posiłek dla wielbicieli ziemniaczanych potraw!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
524
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Kopytka w sosie pomidorowym z serem to świetny pomysł na ciepły posiłek dla wielbicieli ziemniaczanych potraw!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki ugotowane
1 szkl. mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
400 g passata pomidorowa łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżecz. włoszczyzna suszona
0.50 szkl. woda wrząca
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
80 g ser cheddar starty
2 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Do wrzącej wody dodać suszoną włoszczyznę.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać 80 g startego sera, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i wymieszać.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrobić. W miarę potrzeby dosypać mąki.
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch.
Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
524
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.