Kopytka w sosie pieczarkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Kopytka w sosie pieczarkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977028783.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyczna polska potrawa mączna, czyli popularne kopytka. Proponujemy przepis w nieco mniej tradycyjnej formie - kopytka w sosie pieczarkowym z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej. Świetny pomysł na rodzinny obiad!
4
0 / 0
Klasyczna polska potrawa mączna, czyli popularne kopytka. Proponujemy przepis w nieco mniej tradycyjnej formie - kopytka w sosie pieczarkowym z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej. Świetny pomysł na rodzinny obiad!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g ugotowane ziemniaki
130 g lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka sól
200 g pieczarki
1 szt. sos lubella grzybowy
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
3 plaster szynka szwarcwaldzka
Przygotowanie
Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki.
Dodaj pokrojona drobno szynkę i smaż jeszcze parę minut.
Wlej sos i duś parę minut.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Dodaj jajko i wsyp mąkę.
Wyrób szybko ciasto.
Uformuj z ciasta wałeczki i każdy obtocz w mące (możesz pokroi na mniejsze kawałki nożem).
Kopytka gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty.
Do sosu dodaj kopytka. Wymieszaj. Podawaj gorące.
Kopytka możesz wcześniej obsmażyc na patelni z niewielką ilościa oleju.