Kopytka w sosie pieczarkowym

goodfoodlover
Kopytka w sosie pieczarkowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Klasyczna polska potrawa mączna, czyli popularne kopytka. Proponujemy przepis w nieco mniej tradycyjnej formie - kopytka w sosie pieczarkowym z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej. Świetny pomysł na rodzinny obiad!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g ugotowane ziemniaki

130 g lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka sól

200 g pieczarki

1 szt. sos lubella grzybowy

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka masło

3 plaster szynka szwarcwaldzka

Przygotowanie


Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki.

Dodaj pokrojona drobno szynkę i smaż jeszcze parę minut.

Wlej sos i duś parę minut.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Dodaj jajko i wsyp mąkę.

Wyrób szybko ciasto.

Uformuj z ciasta wałeczki i każdy obtocz w mące (możesz pokroi na mniejsze kawałki nożem).

Kopytka gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty.

Do sosu dodaj kopytka. Wymieszaj. Podawaj gorące.

Kopytka możesz wcześniej obsmażyc na patelni z niewielką ilościa oleju.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

520

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły