Kopytka w sosie pieczarkowym

goodfoodlover
Kopytka w sosie pieczarkowym

3

0 / 0

Klasyczna polska potrawa mączna, czyli popularne kopytka. Proponujemy przepis w nieco mniej tradycyjnej formie - kopytka w sosie pieczarkowym z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej. Świetny pomysł na rodzinny obiad!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g ugotowane ziemniaki

130 g lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka sól

200 g pieczarki

1 szt. sos lubella grzybowy

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka masło

3 plast. szynka szwarcwaldzka

Przygotowanie


1

Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.

2

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki.

3

Dodaj pokrojona drobno szynkę i smaż jeszcze parę minut.

4

Wlej sos i duś parę minut.

5

Ziemniaki przeciśnij przez praskę.

6

Dodaj jajko i wsyp mąkę.

7

Wyrób szybko ciasto.

8

Uformuj z ciasta wałeczki i każdy obtocz w mące (możesz pokroi na mniejsze kawałki nożem).

9

Kopytka gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty.

10

Do sosu dodaj kopytka. Wymieszaj. Podawaj gorące.

11

Kopytka możesz wcześniej obsmażyc na patelni z niewielką ilościa oleju.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły