Kopytka – przepis podstawowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka – przepis podstawowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973592127.jpeg&w=3840&q=75)
Uwielbiam kopytka, chociaż są pracochłonne...
0
0 / 0
Uwielbiam kopytka, chociaż są pracochłonne...
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
30 g masło
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. jajko
Przygotowanie
1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem na piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jajka, porcjami dodajemy mąkę i dokładnie razem mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy (blacie) formujemy z ciasta wałeczki i odcinamy kopytka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do czasu, aż wypłyną.