Kopytka – przepis podstawowy

m7
Kopytka – przepis podstawowy

0

0 / 0

Uwielbiam kopytka, chociaż są pracochłonne...

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

30 g masło

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szt. jajko

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem na piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jajka, porcjami dodajemy mąkę i dokładnie razem mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy (blacie) formujemy z ciasta wałeczki i odcinamy kopytka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do czasu, aż wypłyną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

563

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły