Kopytka – przepis podstawowy

m7

Uwielbiam kopytka, chociaż są pracochłonne...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
563
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiam kopytka, chociaż są pracochłonne...
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
30 g masło
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szt. jajko
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem na piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jajka, porcjami dodajemy mąkę i dokładnie razem mieszamy. Na posypanej mąką stolnicy (blacie) formujemy z ciasta wałeczki i odcinamy kopytka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do czasu, aż wypłyną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
563
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.