Kopytka podsmażane

m7
Kopytka podsmażane

0

0 / 0

Danie, które gości na naszych stołach od wielu, wielu lat.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

0.50 łyżeczka sól

1 łyżeczka olej słonecznikowy

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę.

2

Dodać jajko, sól, obie mąki. Wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać do niej sól i olej.

3

Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki, formować wałek, delikatnie go przyklepać i ciąć kluski a la kopytka.

4

Kopytka wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na sitku, żeby odsączyły się z wody.

5

Podsmażać na tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły