Kopytka podsmażane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kopytka podsmażane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1855-1702057603564.jpeg&w=3840&q=75)
Danie, które gości na naszych stołach od wielu, wielu lat.
0
0 / 0
Danie, które gości na naszych stołach od wielu, wielu lat.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. olej słonecznikowy
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę.
Dodać jajko, sól, obie mąki. Wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać do niej sól i olej.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki, formować wałek, delikatnie go przyklepać i ciąć kluski a la kopytka.
Kopytka wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na sitku, żeby odsączyły się z wody.
Podsmażać na tłuszczu.